Вучић Гренелу пренио забринутост због одлука Уставног суда БиХ

Срна
Вучић Гренелу пренио забринутост због одлука Уставног суда БиХ

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је вечерас у Минхену специјалном изасланику америчког предсједника Ричарду Гренелу пренио да је помало забринут за ситуацију у БиХ послије одлуке Уставног суда БиХ да пољопривредно земљиште у Републици Српској падне под ингеренцију БиХ.

Вучић је Гренелу пренио и да се нада да ће "сви заједно имати довољно снаге и памети да се сачува мир и стабилност".

Он је српским новинарима у Минхену, након сусрета са Гренелом, рекао да је већ телефоном разговарао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, који му је пренио свој став.

"Видео сам да га је то погодило. Договорили смо се да у суботу, 15. фебруара, детаљније разговарамо о томе", додао је Вучић.

Вучић је поручио да ће Србија увијек бити уз свој народ.

"Надам се да ћемо сви заједно имати довољно снаге, и ми и Бошњаци и сви остали, да ћемо разумети да је мир приоритетни интерес свих нас", рекао је Вучић.

Он је рекао да Србија чини све да дешавања у БиХ и Црној Гори не успоре њен економски напредак.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.  

Американци чврсто за укидање приштинских такса

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је изузетно значајно што Американци чврсто инсистирају на укидању приштинских такса на српску робу и да хитно буду настављени разговори Београда и Приштине.
Вучић је у Минхену, након разговора са специјалним изаслаником америчког предсједника Ричардом Гренелом, навео да је српска делегација у тим разговорима инсистирала на четири слободе које је изнијела у идеји о "малом Шенгену", а то су слободан проток људи, робе, услуга и капитала.

"Гренел је снажно говорио о неопходности укидању такса", рекао је Вучић.

Он каже да је захвалан америчком предсједнику Доналду Трампу, јер је то његова политика коју заступају и Гренел и државни секретар Мајк Помпео, који је у писму поручио приштинском премијеру Аљбину Куртију да укидање такса треба да буде приоритет.

Вучић је поновио да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен онда када буду укинуте таксе.

Када је ријеч о изјави Куртија да Србија жели "четврту Југославију", Вучић је нагласио да то показује да Курти не познаје довољно ни историју сопственог народа, нити региона, те истакао да то нико не жели, посебно јер су се све "Југославије обиле Србима о главу".

"Српски народ је углавном из тих Југославија излазио проказан и понижен, а због велике мржње других према нама остајали смо без стотина хиљада људи", рекао је Вучић, подсјетивши на Други свјетски рат и Независну Државу Хрватску.

Он је нагласио да се иза његове идеје о "малом Шенгену" крије снажна економија и бољи животни стандард и за Србе и за Албанце, али да су код Куртија само идеје раног 19. вијека суштинске.

Вучић је најавио да ће сутра у Минхену бити потписан оквирни споразум о жељезничком саобраћају између Београда и Приштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана