Влада Србије повукла Закон о експропријацији из Скупштине

Танјуг
Влада Србије повукла Закон о експропријацији из Скупштине

БЕОГРАД - Влада Србије саопштила је да је на вечерашњој сjедници, одржаној у 20 часова, донijела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији, који је Скупштини Србије на поновно одлучивање вратио предсjедник Републике Александар Вучић.


Влада Србије направиће анализу да ли су измjене и допуне Закона о експропријацији неопходне и у ком обиму, и само уколико се констатује да је закон нужно промjенити, учиниће то уз широку јавну дебату у коју ће бити укључена стручна јавност, струковна удружења, представници привреде и цивилно друштво, наводи се у саопштењу.

На истој сjедници влада је предложила Народној скупштини измjене и допуне Закона о референдуму и народној иницијативи, у члановима 7, 20, 43 и 44.

Поменути чланови односе се на овjеру потписа, представнике овлашћеног предлагача у органу за спровођење референдума и на рок за поновно расписивање референдума.

У прijедлогу Владе укида се такса за оверу потписа и јасно се омогућава да представници овлашћених предлагача буду дио органа за спровођење референдума.

Према предлогу, неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године.

Такође, Народна скупштина Републике Србије у року од четири године неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.

''''Влада Републике Србије се извињава грађанима, Народној скупштини Републике Србије и председнику Републике Србије због тога што је радна верзија саопштења, током припреме за седницу владе, услед техничке грешке, послата свим медијима, пре него што је седница владе уопште и одржана'''', додаје се у саопштењу.

Предсједник Александар Вучић појаснио је раније вечерас чиме се руководио при одлуци да Скупштини Србије врати усвојене измјене Закона о експрорпијацији, наводећи да се позвао на члан 113. Устава Србије и, још важније, на члан 19, став И Закона о предсједнику Републике.

Он је прецизирао да је постојала могућност тумачења које би можда неко некада могао да обара, односно да се позове на члан 58 Устава Србије, који гарантује неприкосновеност права својине, које би било угрожено ако у року од осам дана било коме може да се одузме право својине без озбиљније правне процедуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана