Ухапшен Србин повратник на Косово

Тањуг
Ухапшен Србин повратник на Косово

ИСТОК - Србин повратник у село Љубожде код Истока Жарко Зарић ухапшен је данас у центру Истока, рекао је предсједник привременог органа општине Исток Малиша Ђурић.

"Зарић, бивши припадник МУП-а Србије и повратник од 2017. године у Љубожде, дошао је јутрос у цркву да би га по изласку из цркве опколила неколицина припадника Косовске полицијске службе, стрпала у ауто и, према нашим информацијама, он је одмах спроведен у притворски центар у Приштину", рекао је Ђурић. 

Он је навео да се у Љубожде вратило десетак носилаца домаћинстава и да је Зарић био један од њих, који је током претходне двије године обновио домаћинство. 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцјенио је да је хапшење Жарка Зарића, повратника у село Љубожда у општини Исток, бруталан пример инструментализације правосуђа на Косову и Метохији у кампањи систематског застрашивања српског народа у покрајини. 

Он је затражио хитно ослобађање Жарка Зарића, или пружање кредибилних доказа да се он основано сумњичи за тешко кривично дјело, иако је, како истиче, прије три године као повратник на КиМ прошао све провјере приштинских привремених институција. 

"Храбри појединци, који одлучују да се врате на своја огњишта у енклавама јужно од Ибра, сасвим сигурно су најугроженија демографска група на европском континенту, а међународна заједница, уколико јој је стало до сопствених вредности, мора да коначно стане у њихову одбрану", наводи Марко Ђурић у саопштењу.

Он истиче да је стратегија Приштине очигледно да периодичним и готово насумичним хапшењима због наводних ратних злочина буде убијена свака помисао на повратак више од двјеста хиљада прогнаних Срба.

"Тајни спискови и монтирани процеси против Срба треба да зацементирају трагичне посљедице једног од најмасовнијих етничких чишћења и погрома у новијој историји, а приштинско правосуђе је пристало да игра срамну улогу у тој злочиначкој кампањи", наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он позива оне који данас говоре о геноциду Србије на Косову и Метохији да одговоре како се у међународном праву зове протјеривање читавог једног народа, а потом и малтретирање и застрашивање оних који су упркос свему, захваљујући личној храбрости и упорности, остали да живе у немогућим условима, изложени сталним притисцима и пријетњама. 

"И ово хапшење је само још једно од упозорења да се у Приштини континуирано успоставља и учвршћује један опасан и агресиван етноцентрични политички систем, који свима, осим Албанцима, ускраћује право на постојање на Косову и Метохији", указује Марко Ђурић.

Канцеларија за Косово и Метохију ће, како је најавио, нашем сународнику обезбједити адвоката и сву потребну правну помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана