У Србији због снијега 90.000 потрошача без струје

Srna
Foto: instagram

БЕОГРАД - У Србији је због снијега, осим у Ивањици, најтежа ситуација у Златиборском, Мачванском и Колубарском округу гдје има озбиљних проблема са електроснабдијевањем и више од 90.000 потрошача нема струју, рекао је начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић.

"Око 90.000 потрошача нема струју искључиво због тежине снега, електропроводници пролазе кроз беспућа, шуме. Екипе 'Електропривреде' ће у току дана успоставити електромрежу на свим релацијама... Боље смо се снашли него претходних година", рекао је Бабовић за РТС.

Бабовић је истакао да треба пратити прогнозу надлежних служби, те додао да је пуно дрвећа, због снијега, пало преко путева, па су их ватрогасци резали и склањали са путева.

Он је додао да је јуче било 250 припадника Сектора за ванредне ситуације на терену са око 90 возила, чак су и пожаре гасили.

"Ове године смо имали срећу што није било жртава, није било пуно завејаних путника, само спорадично", рекао је Бабовић.

Он је додао да је јуче евакуисано само седморо путника, проблем је био Ваљевској Лозници гдје се ријека излила, па су повучена домаћинства да не буду угрожена.

"Немамо завејане људе, само непроходне правце ка два села у Горњем Јадру, због снега", рекао је начелник.

Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је да од четвртка или петка, 16. и 17. децембра, почиње поново да се појављује шанса за сњежним падавинама.

"Можда ће врхунац следеће епизоде бити у суботу, али не са овако пуно падавина, биће их мање, не требамо очекивати овакав сценарио у наредних пет-шест дана", рекао је Ђурђевић.

У ивањичкој општини јуче је проглашена ванредна ситуација због обилних сњежних падавина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана