У Србији нешто више од 4.500 миграната, највише из Авганистана

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - У Србији тренутно у 13 прихватних и центара за азил борави 4.578 миграната, од тога 322 ђеце, а највише их је из Авганистана.

Према националној структури, из Авганистана је 35 одсто миграната, Сирије 22 одсто, Бангладеша 11 одсто и Пакистана седам одсто, саопштено је из Комесаријата за избјеглице Србије поводом Међународног дана миграната.


Од почетка ове године до данас у овом центрима су евидентирана 64.303 мигранта.

У саопштењу се напомиње да је свако од миграната који је прошао кроз центре којима управља Комесаријат за избјеглице и миграције добио смјештај, храну, ођећу, медицинску његу и хуман приступ оних који са њима раде.

Ђеца која бораве у центрима уписана су у редовне школске програме, а мигранти су, како се наводи у саопштењу, били међу приоритетним групама за вакцинацију против ковида 19.

У саопштењу се напомиње да су брига Комесаријата и најугроженије избјеглице из БиХ и Хрватске, као и интерно расељени са Косова и Метохије, којима наставља да помаже из буџетских и донаторских средстава.

До сада је кров над главом добило 24.499 породица, а више од 22.600 је економски оснажено.

Према процјенама Комесаријата, још 5.900 избјегличких породица из БиХ и Хрватске, и 15.850 расељеничких породица са Косова и Метохије налазе се у потреби стамбеног збрињавања.

"И шесту годину заредом од великог миграторног таласа током којег је кроз Србију прошло више од милион миграната, Србија наставља успешно да управља миграцијама на својој територији", истиче Комесаријат.

То је, наводи се у саопштењу, препознала и Европска комисија која је и ове године у Извјештају о напретку Србије ка ЕУ поново похвалила начин на који се Србија носи са изазовима миграција.

"Миграције су изазов са којим се суочава цела међународна заједница. Србија ће наставити да се према овом глобалном феномену односи на хуман начин, поштујући међународно право и тежећи највишим стандардима у прихвату и збрињавању оних који су у потреби. А таквих, нажалост, још увек има много", наводи Комесаријат. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана