Суђење Тачију: Свједок Албанац описао злостављања које је вршила тзв. ОВК

Танјуг
Суђење Тачију: Свједок Албанац описао злостављања које је вршила тзв. ОВК

ХАГ - Суђење бившем вођи такозване ОВК Хашиму Тачију и још тројици оптужених за ратне злочине у АП КиМ и у Албанији 1998. и 1999. године настављено је данас пред Специјализованим вијећима Косова у Хагу исказом у којем је заштићени свједок оптужбе, Албанац, описао злостављања која су вршили припадници тзв. ОВК.

Према наводима тужилаштва, овог свједока у предмету Хашим Тачи и други, са псеудонимом W04669, одређени припадници ОВК ухапсили су 1999. године и потом га одвели у базу тзв. ОВК, гдје је био злостављан и гдје је видио мучење других затвореника. 

Свједок је, у вријеме када га је тзв. ОВК ухапсила, био члан "Демократског савеза Косова" дотадашњег вође Албанаца у АП КиМ Ибрахима Ругове, чије је присталице тзв. ОВК сматрала противницима и које је противправно хапсила и злостављала.

"Свједок је 1999. године ухапшен од стране неколико припадника ОВК и послат у круг ОВК. Тамо је свједок малтретиран, испитиван и држан у нехуманим условима. Он је својим очима видио и малтретирање жртве убиства и чуо премлаћивање још неколико особа које су биле затворене са њим", рекао је тужилац, а потом затражио да сједница буде затворена за јавност.    

Тачи је, заједно са Кадријем Весељијем, Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем, оптужен за злодјела над Албанцима, Србима и Ромима у више од 40 притвора тзв. ОВК.

У предмету Тачи и други учествују 153 жртве, а до сада је исказ дао 91 свједок. 

Оптужница у 10 тачака терети Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

У оптужници се наводи да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у сјеверној Албанији.

Сљедеће засједање у предмету Тачи и други заказано је за понедјељак, 30. септембра, с почетком у 9 часова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана