Стејт департмент: Србија улаже напоре у борби против тероризм

Танјуг
Стејт департмент: Србија улаже напоре у борби против тероризм

ВАШИНГТОН - Амерички Стејт департмент је у свом годишњем извјештају о тероризму навео да Србија улаже напоре у борби против тероризма и наставља сарадњу са САД и међународним партнерима, а међу главним проблемима означено је кретање новца и оружја кроз регион, регрутовање бораца повратника, као и саморадикализација терориста кроз расно или етнички мотивисане идеологије повезане са национализмом или националистичким групама.

“Србија улаже напоре у борби против тероризма и наставља сарадњу са Сједињеним Државама и међународним партнерима. У септембру 2020. се обавезала да ће прогласити Хезболах терористичком организацијом и проширити сарадњу кроз примјену система за проверу путника. Чланица је Глобалне коалиције за борбу против Исламске државе”, наводи се у извјештају Стејт департмента.

У тексту се каже да Србија кажњава кривична дјела попут међународног тероризма, подстицања, врбовања, употребе смртоносних уређаја, уништавања и оштећења нуклеарних објеката, финансирања тероризма и удруживања у сврхе тероризма.

Извјештај Стејт департмента наводи да се казнена политика разликује у зависности од тога да ли се ради о повратницима са ратишта у Сирији или онима који су ратовали на истоку Украјине.

“Чини се да Министарство унутрашњих послова примјењује различите стандарде у кажњавању страних бораца у та два сукоба, повратницима из Сирије изричу се пресуде до 15 година затвора, док већина повратника из Украјине бива осуђена на условне казне”, прецизирано је у извјештају, који преноси Глас Америке.

Наводи се и да Србији недостаје законодавство које на шири начин покрива обуку терориста, финансирање терористичких организација и активности врбовања терориста.

Стејт департмент биљежи и да упркос позивима Уједињених нација државама да стриктније надгледају податке о путницима Србија то тренутно не чини.

Такође, примјећено је да се Вашингтонским споразум о економској нормализацији са Косовом Србија обавезала да примјени договоре о размјени података са САД и да ојача безбедносне мјере.

“У складу са истим споразумом Србија се обавезала да ће Хезболах у цјелини прогласити терористичком организацијом и у потпуности применити мјере за ограничавање операција и финансијских активности. Још није испунила ту одредбу нити спровела мјере”, наводи у извјештају Стејт департмент.

У одјељку који се односи на ресурсе којима Србија располаже, наведено је да су у тој области потребна побољшања, али и да је забиљежен напредак.

Уз то Србија је означена као чланица Манивала, тијела Савјета Европе (СЕ) за борбу против прања новца и финансирања тероризма, регионалне организације надлежности попут Међудржавног тијела за контролу и спречавање прања новца (ФАТФ), као и Евроазијске групе за борбу против прања новца (ЕАГ).

Стејт департмент указује да Србија спроводи Националну стратегију за превенцију и сузбијање тероризма у периоду 2017-2021, као и пратећи Акциони план, којим настоји да идентификује ране факторе који воде терористичкој радикализацији, али и да унапреди безбједност грађана и допринесе пресретању пријетњи које долазе с друштвених мрежа.

Такође, осим блиске сарадње са свим релевантним међународним организацијама, попут Уједињених нација, ИНТЕРПОЛ-а, ЕУРОПОЛ-а, Партнерства за мир или америчког Секретаријата за унутрашњу безбједност, у извјештају је наведено да Србија има развијене односе у смислу граничне безбједности са Бугарском, Мађарском, Румунијом, као и партнерство са Босном и Херцеговином и Хрватском.

Како је закључено у извјештају блиску сарадњу остварује и са Албанијом, Сјеверном Македонијом и Црном Гором, наводи Глас Америке.

Стејт департмент у извјештају Косово означава као државу која се против пријетње тероризма бори у тијесној сарадњи са САД.

Прецизирано је да је Косово чланица Глобалне коалиције против Исламске државе, те да је наставило процес репатријације четири бивша осумњичена борца и 106 чланова породица враћених из Сирије, “сто је један од највећих процеса цивилних репатријација из зона сукоба спроведених до сада”.

Правни оквир Косова, којим је регулисана област борбе против тероризма САД су означиле као најнапреднији на Балкану, међутим у извјештају се наводи и да “кратке затворске казне, рани отпусти из притвора и изостанак надзора бивсих осуђеника покрећу питања о дугорочној безбједности”.

“Косово је Хезболах означило као терористичку организацију”, констатује Стејт департмент.

Прецизирано је да се применом мјера Косово супротставља финансијом тероризму, као и насилном есктремизму.

Генерално у извјештају Стејт департмента оцијењује се да су САД и њихови партнери током 2020. године постигли велики напредак у борби против терористичких организација, али да је пријетња од тероризма постала “географски распрострањенија у регионима широм свијета”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана