Случај “Бањска”: Рочиште одгођено за девети октобар

Танјуг
Foto: КоССев

ПРИШТИНA - Припремно рочиште оптуженима у случају “Бањска” пред Основним судом у Приштини прекинуто је данас и одложено за 9. октобар, након што је одбрана образложила да је списе предмета добила путем мејла, као и да оптуженима није достављена оптужница.

Адвокати оптужених оцијенили су да је прекидом данашњег рочишта Суд донио праведну одлуку, јер су им списи предмета достављени дан и по раније у електронској форми, те да за тако кратко вријеме нису могли да спреме одбрану.

Адвокат Љубомир Пантовић је нагласио да је такозвано специјално тужилаштво Косова одбрану тиме довело у неповољну ситуацију.

“Оптужницу на 158 страна, као и више хиљада страница материјала добили смо само дан и по пре почетка претреса. Осим тога, оптужнима, којима прети висока казна, није достављена оптужница, тако да они и не знају шта им се ставља на терет”, рекао је Пантовић.

По питању суђења у одсуству, које је данас предложио тужилац, а које се односи на 42 од 45 особе из оптужнице, Пантовић је рекао да сматра да оно није могуће и да се све нејасноће у закону тумаче у корист окривљених.

“Остаје да видимо шта ће Врховни суд да реши”, поручио је Пантовић.

Адвокат Милош Делевић истакао је да одбрана није имала довољно времена да се консултује са својим брањеницима.

“Рочиште је одложено и имаћемо довољно времена да проучимо списе и да се брањеници изјасне о кривици”, рекао је Делевић.

Адвокат Јована Филиповић рекла је да изјашњавање њеног брањеника Душана Максимовића о кривици није спорно, али да је проблем што одбрани тече рок за улагање приговора на доказе и захтјев за одбацивања оптужнице, тако да је добро што је поступак одложен, преноси “Косово онлајн”.

У Основном суду у Приштини данас је почело рочиште за “случај Бањска” по оптужници такозваног специјалног тужилаштва Косова против 45 особа због сумње да су били дио оружане групе која је напала приштинску полицију.

Осим некадашњег потпредсједника Српске листе Милана Радоичића, оптужени су, између осталих, Душан Максимовић, Благоје Спасојевић и Владимир Толић, који су ухапшени послије инцидента у Бањској 24. септембра прошле године, од када су у притвору.

У сукобу између групе Срба и приштинске полиције у Бањској погинула су тројица Срба - Игор Миленковић, Бојан Мијаиловић и Стефан Недељковић, као и приштински полицајац Африм Буњаку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана