Сервер: И Приштина одговорна за рјешавање питања несталих

Танјуг
Сервер: И Приштина одговорна за рјешавање питања несталих

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Професор Универзитета "Џонс Хопкинс“ и албански лобиста Данијел Сервер, изјавио је да и Приштина има одговорност када је ријеч о потрази за несталима у сукобу на Косову и Метохији.

Сервер је у интервјуу за Косово онлајн, одговарајући на питање да ли Приштина има одговорност у потрази за несталима, рекао да Приштина треба да полаже рачуне за сваки нестанак о којем има информације.

-То би требало да укључује и сваку жртву ОВК или других албанских оружаних група - истакао је Сервер.

Он сматра да је 2021. била неуспјешна година када је реч о дијалогу Београда и Приштине, да тешко да ће доћи до новог сусрета предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија прије избора у Србији, као и да се нада визној либерализацији за самопроглашено Косово у овој години.

Осврћући се на именовање специјалног изасланика Велике Британије за Западни Балкан, Сервер је рекао САД и даље желе да ЕУ води дијалог Београда и Приштине, али да мисли да ће и Британија и САД бити спремније да раде у тандему са ЕУ него што је то био случај у прошлости.

Говорећи о томе да ли очекује већу улогу САД на Западном Балкану током ове године, када је ријеч о дијалогу Београда и Приштине, али и БиХ, Сервер је оценио да су САД већ више фокусиране на БиХ него у прошлости и да ће вероватно и ове године тамо наставити своје дипломатске напоре.

Сервер сматра да би прави смјер за САД требало да буде више поштовања индивидуалних права у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана