Седам значајних личности добија улице у Београду

Срна
Седам значајних личности добија улице у Београду

БЕОГРАД – Седам значајних историјских и културних личности за Србију и Београд добиће улице у главном граду Србије, одлучила је данас Комисија за споменике и називе тргова и улица у Скупштини Града Београда.

У складу са усвојеним иницијативама једна улица у Београду понијеће име кнегиње Јулије, супруге српског кнеза Михаила Обреновића, а друга улица име кнеза Страцимира, владара и брата родоначелника лозе Немањића, Стефана Немање, саопштио је градски секретаријат за информисање.

Комисија је на данашњој сједници усвојила и иницијативе историчара Бојана Димитријевића да улице добију мајори Српске и Југословенске војске - Александар Мишић, син војводе Живојина Мишића и Иван Иво Фрегл.

Њих двојица су се, како се истиче, борили у Равногорском покрету генерала Драгољуба Драже Михаиловића, а у једној њемачкој операцији су заробљени и у децембру 1941. године стријељани у Ваљеву.

Тадашња југословенска влада, у јануару 1942. године, обојицу је одликовала Карађорђевом звијездом.

Усвојена је и иницијатива писца Горана Милашиновића да се именује улица по француском доктору Анрију Жамеу, заслужом за лијечење српских научника из Института за нуклеарна истраживања "Винча" од радијационе болести 1958. године.

Улицу у Београду добиће и писац Владан Десница, и то на иницијативу вршиоца дужности управника Народне библиотеке Србије Владимира Пиштала.

Комисија је потврдно одговорила на приједлог новинара и публицисте Драгана Бисенића да се у Београду именује улица Џорџа Кенана, америчког дипломате, политиколога и историчара, који је основао Кенан институт и био амбасадор САД у Југославији од 1961. до 1963. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана