Oтворена нова аутобускa станицa у Блоку 42, први поласци од недjеље

Tanjug
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Нова аутобуска станица у Београду, отворена је данас у Блоку 42, у присуству градоначелника Александра Шапића и генералног директора Београдске аутобуске станице (БАС) Бобана Ковачевића, а први поласци очекују се од недјеље.

Шапић је након свечаног отварања рекао новинарима да је нова аутобуска станица "права саобраћајна капија" не само Београда, него цијеле Србије.
    
Градоначелник је рекао да се очекује да стајалиште "Југ" на Аутокоманди буде завршено за два-три мјесеца.
    
Он је подсјетио да је за ове две године, од када је најављено измjештање станице, било проблема са руководством БАС-а, а да се данас "налазимо се на простору који може да буде на понос свима".
    
Шапић је оцијенио да је нова локација станице боља него претходна, која се налазила у центру града, јер се избјегава гужва која се углавном стварала у Немањиној улици.
    
Како је најавио, ускоро ће бити расписан тендер за изградњу станичне зграде, а затим и зграду жељезничке станице.
    
"Станична зграда постоји и сада, али је привремена. Али свакако ничега неће недостајати", рекао је Шапић.
    
Он је оцијенио да ће кроз станицу на дневном нивоу пролазити на хиљаде путника, а можда и десетине хиљада.
    
Градоначелник је истакао да ће ускоро започети сређивање дијела града гдје се налазио БАС, али и да су се измјештањем станице потпуно створили услови да се уклони Стари Савски мост, за који наводи да су грађани махом користили да би дошли до старе локације БАС-а.
    
Нова локација аутобуске станице налази се на на само неколико минута од станице градског превоза са линијама које воде ка аеродрому "Никола Тесла".
    
До нове аутобуске станице, поред сопственог превоза, грађани ће моћи да стигну и трамвајем, аутобусом или БГ возом.
    
У непосредној близини стају трамваји 7, 9,11 и 13, као и бројне аутобуске линије 85, 89, 94, 95, 600, Е6, а до нове београдске аутобуске станице може да се дође и аутобусима градског превоза 60, 60Л, 67, 93 и ЕКО1.
    
Измјештање аутобуске станице део је свеобухватног саобраћајног мастер плана за Београд који обухвата и нову железничку станицу, ревитализацију аеродрома "Никола Тесла" и изградњу метро система.
    
Овај план, како је раније најављено, има за циљ да по угледу на најбоље европске праксе учини саобраћај у српској престоници одрживим, односно да јавни превоз, бициклисти и пјешаци коначно добију примат над путничким аутомобилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана