Прочитана оптужница, сви оптужени негирали кривицу за убиство Оливера Ивановића

Tanjug
Прочитана оптужница, сви оптужени негирали кривицу за убиство Оливера Ивановића

ПРИШТИНА - У Специјалном суду у Приштини на припремном рочишту у процесу против оптужених за умештаност у убиство лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године, данас је прочитана оптужница против шесторо Срба, који су потом негирали да имају везе са убиством Ивановића.




Тужилац Бљерим Исуфај прочитао оптужницу којом су обухваћени Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић, као и тројица оптужених који нису доступни косовским органима - Звонко Веселиновић, Милан Радоицић и Жељко Бојић.

Тужилац сматра да су они деловали као организована криминална група која није формирана случајно, већ делује од 2002. године.

Према оптужници, групу предводе Звонко Веселиновић и Милан Радоичић и Жељко Бојић који су групу основали у циљу успостављања политичке и економске контроле на северу Косова.

Организована криминална група припремала је и убиство Оливера Ивановића, преноси Косово онлине наводе оптужнице, у којој се даље тврди да је Ивановићева секретарица Силвана Арсовић искљуцила камере у канцеларијама седишта Грађанске иницијативе, "јер је радила као администратор и у овим просторијама је била једина пристуна особа када је извршено убиство".

Арсовићева се терети за саучесништво у убиству.

Косово онлине додаје да се у оптужници се наводи и ватрено оружје које је пронађено код појединих окривљених током претреса њихових кућа и станова.

У наставку рочишта окривљени су негирали кривицу у вези са кривичним делом убиства.

Недељко Спасојевић и Жарко Јовановић су признали кривицу само за нелегално поседовање оружја.

СиИвана Арсовић је изјавила да се апсолутно не осећа кривом ни по једној тацки оптужбе, док је Раде Басара током изјашњења нагласио да се за време убиства Оливера Ивановића налазио у Хрватској у периоду од 7. до 27. јануара 2018.

На почетку рочишта адвокати оптужених захтевали су да им се доставе снимци са безбедностних камера у северном делу Митровице, који, како тврде, дају видне описе доказа, и који су важни за овај процес.

Судија Вељон Куртај на почетку је саопштио да је суђење јавно, али је забранио медијима да снимају сам ток, осим уводних кадрова, рекавши да ће бити дозвољено снимање само у тренутку када се буде читала оптужница.

Косовски полицајци су у судницу привели Радета Басару, Жарка Јовановића, Недељка Спасојевића и Марка Рошића, оптужене који се налазе у притвору.

Силвана Арсовић се брани са слободе, као и Драгиша Марковић.

Рочишту присуствује и потрпредседница ГИ СДП Ксенија Божовић, јавља Косово онлајн.

Специјално тужилаштво Косова подигло је 2. децембра оптужницу, коју је 27. децембра допунило и променило квалификацију дела само у односу на Силвану Арсовић, која се сада терети за теже кривично дело - саизвршилаштво у тешком убиству, док се првом оптужницом теретила за помагање у тешком убиству.

Главни тужилац Суља Хоџа, који је и подигао оптужницу за убиство Оливера Ивановића, од данас је у пензији, пренели су косовски медији.

Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организација криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима у саизвршилаштву.

Оптужница је написана на 40 страна, а предмет садржи још 12.500 страна документације, са доказима из тог предмета.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године, испред седишта своје странке у Косовској Митровици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана