Преминуо главни уредник "Времена" Драгољуб Жарковић

Agencije
Преминуо главни уредник "Времена" Драгољуб Жарковић

БЕОГРАД - Главни уредник недјељника "Време" Драгољуб Жарковић преминуо је послије краће и тешке болести, саопштила је редакција тог недјељника.

Драгољуб Жарковић (1951) оснивач је "Времена" и његов главни уредник од 1991. године.

Прије тога био је новинар и уредник у новинским кућама "Политика" (1974-1987) и "Борба" (1987-1990).

Био је радијски коментатор "Слободне Европе"(1993-1998), сарађивао је са Њемачким народним радиом и повремено писао за читав низ листова у Европи, међу којима су и италијанска "Република", аустријски "Стандард".

Усавршавао се у САД као гост Удружења америчких уредника.

Био је аутор је више телевизијских емисија и пројеката.

Касније током каријере био је стални је колумниста дневног листа "Политика" и предавач на Факултету политичких наука гдје је био и члан Савјета факултета.

Био је први предсједник Удружења професионалних новинара Србије из кога је касније настало Независно удружење новинара Србије и почасни члан више међународних медијских асоцијација.

Године 2016. објавио је "Напредну књигу" са поднасловом "Године успона Александра Вучића".

Редакција "Времена" наводи да, међутим, сви биографски подаци нису довољни да дочарају Жарковићеву уредничку и новинарску луцидност, таленат и невјероватну вјештину комуникације и харизму и додају да је редакција "Жаретовим одласком изгубила сопствени коријен и велики дио идентитета".

"Памтићемо га по свему, а највише по спремности да на сопственим леђима понесе највећи терет притисака и да чак жртвује и себе како би поштедио редакцију и сачувао њен интегритет и кредибилитет", наводи се у саопштењу.

Накнадно ће бити објављено вријеме и мјесто комеморације и сахране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана