Познато када ''рафали'' стижу у Србију

GS
Foto: Profimedia

БЕОГРАД - Уговор о куповини 12 борбених авиона вредан 2,7 милијарди евра бацио је у сијенку све споразуме који су потписани првог дана посјете предсједника Француске Емануела Макрона Србији.

Први авиони "рафал" биће испоручени Србији 2028. године, а преостали дио у мање од двије године након тога, рекао је извршни директор компаније Dassault Aviation Ерик Трапије за Блумберг у Београду.

Према писању Блумберга, на овај начин Србија јача везе са кључним чланицама Европске уније и окреће своје војне наруџбине од традиционалног партнера Русије.

Набавка најсавременијих војних авиона није куповина јефтине играчке. Уговорена сума је нешто мање од пет одсто БДП-а Србије. Потписани уговор ће, највјероватније, финансијски гледано, бити најскупљи појединачни уговор за набавку неког оружаног система и његових пратећих елемената у историји Војске Србије. Ипак предсједник Србије Александар Вучић изјавио је по потписивању уговора да то неће угрозити јавни дуг државе.

Прва рата ће износити 421 милиона евра и у 2024. и 2025. Србија ће уплатити по 15% из буџета, рекао је Вучић, преноси Блоомберг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана