Потписано шест споразума за економско повезивање западног Балкана

Г.С.
Потписано шест споразума за економско повезивање западног Балкана

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић и премијери Сјеверне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, потписали су данас у Тирани Споразум о слободном приступу тржишту рада на западном Балкану у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", а потписано је и још пет споразума за економско повезивање региона.

Вучић, Заев и Рама истакли су да ће споразум о слободном приступу тржишту рада омогућити увођење јединствене радне дозволе за све три земље, а потписали су и Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана западног Балкана.

Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбједности хране и хране за животиње на западном Балкану потписали су министри пољопривреда Србије и Албаније Бранислав Недимовић и Фрида Крифца и замјеник министра пољопривреде Сјеверне МакедонијеТрајан Димковски.

Споразум о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за безбједност /АЕОС/ између Србије и Албаније потписали су министри финансија двије земље Синиша Мали и Делина Ибрахимај, а парафиран је и споразум АЕОС између Владе Сјеверне Македоније и Савјета министара Албаније.

Споразум о сарадњи акредитационих тијела три државе потписан је на маргинама самита у Тирани.

Прије потписивања споразума одржана је пленарна сједница, на којој је предсједник Србије Александар Вучић оцијенио да је иницијатива "Отворени Балкан" већа од свакога појединачно и да ствара основу за будућност и за бољи економски развој три земље.

По потписивању споразума, он се захвалио премијеру Албаније Едију Рами се на гостопримству, као и премијеру Северне Македоније Зорану Заеву на труду и ангажовању.

 

"Када сам дошао у Албанију, видео сам да Едија Раму да је то иницијатива за Велику Србију. у Србији ме нападају да је ово иницијатива за Велику Албанију", истакао је предсједник Србије послије састанка и истакао да је веома задовољан.

Вучић је објаснио да је овдје ријеч како људи да живе боље, односно, "како наши произвођачи могу да живе боље". Рама истиче да је ово иницијатива да имамо више туриста из Албаније у Србији и како Албанија и Сјеверна Македонија привуку туристе из Србије.

"Овдје је реч шта можемо да урадимо за људе. Дошао сам да искажем поштовање према људима из С. Македоније и Албаније и да су добродошли у Србији и да им то буде друга кућа".

Вучић је истакао да је циљ да се обришу таксе, односно да се у једном тренутку формира царинска унија.

Такође је истакао да се у мају очекује још један самит.

"Када се будемо појавили у Бриселу, појавићемо се заједно", навео је Вучић, говорећи о рјешавању проблема увоза.

У оквиру иницијативе "Отворени Балкан", на скупу у Тирани, данас ће бити одржан и Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана