Одбијањем формирања ЗСО, Курти потврдио да је дестабилизатор региона

Срна
Foto: FoNet

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти, још једном јавно одбијајући да прихвати обавезу Приштине да омогући формирање Заједнице српских општина /ЗСО/, задао ударац нормализацији односа Београда и Приштине и потврдио своју позицију дестабилизатора региона.

Петковић је навео да "Курти одбија да схвати да постоји јасан каузалитет између напретка у дијалогу Београда и Приштине и укупних економских и безбједносних прилика у региону, и да сваки пут када јавно обесмисли тај процес он ради и против интереса сопствених сународника", саопштено је из Канцеларије.

"Ако Курти не схвата да су регионална стабилност, друштвени и економски напредак и у интересу Албанаца на Косову и Метохији, а очигледно не схвата, онда се бави погрешним занимањем", истакао је Петковић.

Он је оцијенио да, истрајавајући у својој политици да је оно што је добро за Србе аутоматски лоше за њега и за Албанце на Косову и Метохији, Курти признаје да је човјек прошлости, да је непоправљиво заробљен у агресивним идеолошким матрицима, и да даје предност конфликту, а не сарадњи.

Петковић је истакао да је формирање Заједнице српских општина у интересу Србије и српског народа на Косову и Метохији, јер она је испреговарана као чврст механизам заштите права и положаја Срба на Косову и Метохији.

"Али, то не би смело да буде проблем ни за једног нормалног и прогресивног албанског политичара", нагласио је Петковић.

Према његовим ријечима, Београду је са друге стране у интересу да и Албанци у српској јужној покрајини живе боље и, за разлику од Куртија, никада своју позицију у дијалогу није градио тако што је наступао са жељом да некоме буде лоше.

"Продуктиван наставак дијалога је, према нашем виђењу ствари, у општем интересу, али бојим се да значајнији помаци неће бити могући док су у Приштини на власти политичке структуре које перманентно обесмишљавају дијалог, одбијајући да спроводу преузете обавезе", истакао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана