Одаловић: Београд има обавезу да бдије над Дејтонским споразумом

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић изјавио је да Србија има обавезу да бдије над Дејтонским мировним споразумом као његов гарант, те истакао да је интерес Београда да са Републиком Српском гради што боље односе и подржава њен опстанак.

Коментаришући тренутну ситуацију у БиХ, Одаловић је оцијенио да је кључан проблем непоштовање Дејтонског споразума, којим је окончан рат у БиХ.

"Они који су стали иза таквог документа су почели одмах после усвајања да настављају оно што су у рату започели. Мета је и даље била Република Српска и то траје и данас", рекао је Одаловић за РТС.

Он је нагласио да у нефункционалној БиХ није добро ни Србима, ни Хрватима, ни Бошњацима.

"Треба да се вратимо изворном Дејтону, поштујемо што носи и решимо то за добробит свих који тамо живе, јер никоме тамо сад није добро", рекао је Одаловић.

Говорећи о изјави хрватског предсједника Зорана Милановића да не разумије земље чланице ЕУ које нису признале самопроглашено Косово, Одаловић је истакао да мијешање Милановића не помаже, јер су са простора јужне српске покрајине протјерани и Хрвати.

"Као што смо имали Дејтонски споразум, тако смо имали и Резолуцију 1244 која је окончала сукобе на просторима Косова и Метохије. Имамо понашање истих центара и према БиХ и простору Космета", рекао је Одаловић.

Он је истакао да и даље треба инсистирати на поштовању међународно преузетих обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана