Обавезно служење војног рока у Србији почиње 2024. године – ко ће бити позван?

ГС
Обавезно служење војног рока у Србији почиње 2024. године – ко ће бити позван?

БЕОГРАД – Генерал-мајор Тиослав Јанковић, начелник оперативне управе Генералштаба Војске Србије, истакао је да се ништа драстично неће промијенити када је у питању служење војног рока.

Маjор Јанковић наводи да је служење војног рока предвиђено за младиће од 19 до 27 година, односно до 30 година за оне који буду одлагали војни рок.

- То значи да ће најмлађе годиште које ће ући у касарне бити они рођени 2006. године. Када су у питању дјевојке, за њих је служење војног рока на добровољној бази. Идеја је да се од септембра наредне године крене са обавезним служењем војске. Формиран је радни тим који ће предузети све мјере и активности да се у сфери нормативно-законске регулативе створе услови, каже Јанковић.

Додаје да је Војска Србије спремна за тај задатак и да једва чекају нове регруте.

Када стижу први војни позиви

Мајор Јанковић истиче да бисмо у наредној години могли имати прве позиве на адресе будућих регрута.

„Мора се спровести процес регрутације, оцјене подобности кандидата за обавезно служење војног рока. То ће радити Регионални центар Министарства одбране, установе Управе за војно здравство и вјерујем да ћемо, ако се донесе благовремена одлука у првим мјесецима наредне године, након тога већ имати позивања и да ћемо у септембру имати прву партију војника“, каже мајор Јанковић.

Ко ће моћи да избјегне служење војног рока

„Они који изаберу служење војног рока са оружјем имаће могућност одлагања – студенти, лица која имају неке приватне породичне проблеме, наравно до престанка постојања тих разлога. Приговор савјести као могућност остаће, јер је то уставна категорија. Законом о одбрани и измјенама закона о војној, радној и материјалној обавези покушаћемо да избјегнемо неке појаве које су карактерисале неки ранији период. У погледу цивилне службе, наћи ћемо начин да омогућимо онима који не желе да служе војни рок са оружјем да ипак буду припадници Војске Србије и пруже своја знања јединицама гдје није неопходно да у току та два и по мјесеца носе оружје. Студенти могу да одложе служење војног рока до завршетка студија“, каже мајор Јанковић.

Како ће изгледати 75 дана војног рока

Војни рок у трајању од 75 дана предвиђа свеобухватну обуку која припрема војнике за различите задатке и ситуације на терену. Програм је подијељен у двије главне фазе: индивидуалну обуку и колективну обуку.

Мајор Јанковић објаснио је три фазе служења војног рока:

Првих мјесец дана војници ће проћи општу индивидуалну обуку. Током овог периода научиће да користе и одржавају лично наоружање, правилно користе личну заштитну опрему и савладају основне вјештине прве помоћи. Такође, војници ће бити обучени за кретање на бојишту, израду заклона и елементе стројеве обуке.

У другом мјесецу служења војног рока, војници ће стећи знања везана за своју војноевиденциону специјалност. Ова стручна знања, иако неће бити потпуна, биће довољна да војници разумију основне задатке и улоге у оквиру тима, одјељења, посаде или послуге.

Посљедњих 15 дана обуке резервисано је за колективну обуку у теренским условима. Током ове фазе, војници ће примјењивати све научено кроз практичне вјежбе и рад у тиму, сагледавајући своје мјесто и улогу унутар јединице.

„Оваква структура обуке осигурава да сваки војник прође кроз основна и специјалистичка знања која су кључна за ефективно функционисање у војној служби, пружајући им основу за даљи развој и усавршавање“, каже Јанковић.

Служење војног рока – корак у одрастању младих

Обавезно служење војног рока доноси значајне бенефите за војску и друштво, како краткорочно тако и дугорочно. Већи број људи који ће служити војни рок омогућава брзо подмлађивање редовног састава војске, док многи војници изражавају интересовање да наставе каријеру као професионални војници, подофицири или да упишу Војну академију, истиче мајор Јанковић, пише Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана