“Није га срушио НАТО, неће ни приватник“: Протест због хотела Југославија

GS
“Није га срушио НАТО, неће ни приватник“: Протест због хотела Југославија

БЕОГРАД - Грађанска иницијатива "Борба за Земун" организовала је данас протест и потписивање петиције против планираног рушења једног од препознатљивих симбола Београда - хотела "Југославија" и предвиђене градње луксузног стамбено-пословног комплекса у склопу којег ће бити двије куле од по 155 метара.

На протесту иза хотела "Југославија", са земунске стране, између два стуба окачени су транспаренти са порукама: "Урбанистички план припада народу, а не Миленијум групи!" , "Борба за Кеј – борба за Земун" , "Није га срушио НАТО, неће ни приватни инвеститор!"

Одборник у Скупштини градске општине Земун Александар Ђенић изјавио је за ФоНет да планирано рушење хотела "Југославија" представља још један пример скрнављења града Београда.

"Овај хотел је грађен у историјском контексту, заједно са Музејом савремене уметности, зградом Палате Србије и некадашњом зградом Централног комитета", рекао је Ђенић.

Он је истакао да, по садашњем урбанистичком плану, приватни инвеститор нема никакве дозволе за рушење здања хотела "Југославија" и изградњу стамбено-пословног објекта.

"Очигледно је да су надлежне институције града Београда у служби приватних инвеститора и крупног капитала, па је све ово што се дешава са хотелом искључиво интерес богаташа", оцијенио је Ђенић.

Када је изграђен у јулу 1969. године, хотел "Југославија" словио је за највећи и најмодернији хотел у тадашњој СФРЈ, а према званичним подацима на седам спратова и пратећим објектима имао је 1. 000 лежаја у 200 једнокреветних, 400 двокреветних соба и 23 апартмана, ресторан са 600 места, мањи ресторан са 200 мјеста и пратеће садржаје.

У централном холу здања налази се његов симбол – кристални лустер са 40.000 Сваровски кристала, дугачак око 30 и широк пет метара.

Хотел "Југославија" продат је 22. марта ове године на јавној лицитацији за више од 27 милиона евра, а купац је МВ Инвестмент у власништву грађевинске компаније Миленијум тим, пише Нова.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана