Нема гаса за Србију док се не ријеши судски спор у Бугарској

Танјуг
Нема гаса за Србију док се не ријеши судски спор у Бугарској

Београд - Градња гасовода “Турски ток” преко Бугарске, од чега зависи снабдијевање Србије руским гасом, још није почела, иако је планирано да радови почну у јулу, јер је цијела ствар застала на суду, пише београдски дневни лист “Политика”.

Проблем је настао када је италијанско-саудијски конзорцијум “Аркада”, који је првобитно требало да се бави овим послом, а који је суспендован зато што два пута није доставио потпуну документацију у задатом року, поднио је тужбу јер се сматра оштећеним, посебно након сазнања да је бугарска страна спремна да новоизабраном конзорцијуму за развој гаса “Бугарска” спусти цијену за 31,5 одсто од првобитно понуђене.

Директор бугарског оператера гаса Владимир Малинов је након што је објављено да је “Аркада” суспендована, најавио да ће се градњом гасовода преко Бугарске бавити нови конзорцијум за развој гаса “Бугарска”.

Лист наводи да се прво рочиште очекује током септембра, те да стога није реално очекивати да ће прве количине гаса са “Турским током” преко Бугарске и Србије потећи прије краја ове године.

Неименовани извор “Политике” навео је да је најважније да Бугарска, за сада, чврсто стоји иза одлуке да овај гасовод гради, али додаје да ће се Србија, ако Софија одустане од пројекта, снабдијевати из највећег гасног складишта “Баумгартен” у Аустрији и преко Мађарске добијати гас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана