Мирослав Лајчак води преговоре Београда и Приштине?

blic.rs
Мирослав Лајчак води преговоре Београда и Приштине?

Словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак биће специјални изасланик Европске уније у преговорима Београда и Приштине о рјешењу питања Косова, сазнаје ”Блиц” у дипломатским круговима у Берлину.

Како каже извор “Блица”, одлазећи словачки министар спољних послова долази на ту позицију на приједлог њемачке канцеларке Ангеле Меркел, која би се на тај начин, додуше посредно, снажније ангажовала.

- Сада је озваничено, и државни врх Београда и руководство Приштине су упознати да ће Лајчак убудуће водити преговоре - наводи саговорник Блица.

У кабинету предсједника Србије Александра Вучића Блиц јуче није успио да добије потврду ових сазнања, међутим Вучић је јутрос на РТС-у рекао да “не искључује ову могућност”.

- Та особа ће свакако бити под снажним утицајем Берлина. Мислим да сам тиме све рекао - рекао је Вучић.

Мирослав Лајчак је избор Берлина, али ни Русија неће имати ништа против, будући да је Словак завршио Московски државни институт за међународне односе.

И претходних мјесеци спекулисало се да би управо Лајчак могао да буде изасланик ЕУ за Западни Балкан, али потврда није стигла до данас.

Лајчак је добар познавалац прилика и искусни политичар, а већ је обављао више важних функција на овим просторима - био је на дужности специјалног представника ЕУ у БиХ од 2006. до 2009. и кратко је радио у Европској служби за спољне послове. Говори језик који разумије овај регион, а има и потребно искуство.

Ипак, шта то значи за Србију? 

- Лајчак долази из Словачке, земље која није признала Косово. Он ће зато све учинити како би оправдао дато повјерење и још јаче ће се борити за независност Косова да би доказао вјерност њемачком ставу - наводи извор “Блица” из врха власти.

Значајније укључивање Њемачке у преговоре Београда и Приштине се и очекивало, а најавио га је у неколико наврата и предсједник Србије Александар Вучић.

Прије само недјељу дана он је изјавио да зна ко ће бити представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, али и оценио да ће без обзира на то која је личност у питању, Берлин преко Брисела водити главну ријеч у вези с Косовом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана