Милановић стигао у Јањево

Срна
Милановић стигао у Јањево

ЛИПЉАН - Хрватски предсједник Зоран Милановић, који је у посјети Косову и Метохији, вечерас је ситгао Јањево, насељено Хрватима, Јањевцима.

Јањевачки фратар Мате захвалио је Милановићу за посјету за коју је рекао да им је од значаја, те га је упознао са тешком економском ситуацијом у којој живе Јањевци.

Један од мјештана није био задовољан што је предсједник Хрватске стигао у ово мјесто по мраку.

"Сви у Јањево долазе, па и предсједник Милановић, у вечерње сате како не би видјели у каквом су стању наши домови, колико порушени и опљачкани одају слику нашег живота", рекао је овај Јањевац Срни.

У овом селу опстало је мање од стотину Хрвата међу којима и двадесетак ученика. Јањево је по броју становника на другом мјесту послије Летнице у општини Косовска Витина.

Куће Јањеваца су опљачкане и обијене, а знатан број је спаљен што је један од основних разлога расељавања и опасности да за највише деценију остане само на историјским картама уписано као мјесто у коме су живјели насљедници Дубровчана.

Мјештанин Пашко Баришић сматра да из њиховог села више и нема ко да се исели, јер је све што је било способно отишло у Хрватску.

"Остало је старо и оно жу пола животаж, уз неколико малишана који заједно са ромском дјецом похађа наставу коју у нашем селу организује и финансира Република Србија", рекао је Баришић.

Јањевци се надају да ће Милановић за разлику од Стипе Месића који је прије десетак година посјетио Јањево и обећао "свеколику помоћ", истрајати у захтјеву да се Хрватима ма колико мали број њих живио у јужној српској покрајини обезбиједе уставом загарантована права као што је то случај са мањинским заједницама Турака, Рома, Ашкалија и Египћана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана