Кустурица: Америка је и даље параметар за меку моћ

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Прослављени српски режисер Емир Кустурица сматра да је данашња Америка и даље неки параметар за меку моћ, за трговину, а на неки начин и за науку, али да ипак није оно што је била, док је питање у којој је фази оздрављења Русија, која је деведестих година прошлог вијека трпила највеће ударе.

Кустурица је у интервјуу за “Спутњик”, поводом најаве доласка чувених редитеља Никите Михалкова и Оливера Стоуна на предстојећи, јубиларни 50. ФЕСТ у Београду и могућности сусрета са њима, рекао да ће са двојицом филмских великана причати о овом и бројним другим питањима и да је једна од тема о којој би волио да разговарају однос према прогресу, који је у сукобу са идејама васкрсења и хришћанства.

 “Код нас је прогрес у замаху какав можда никад нисмо имали. Сад је питање колико ми зависимо о Западу, који није баш у најбољој ситуацији. Колико је наша економија независна и колико може у фази велике кризе и да одбрани свој суверенитет, и да прехрани своје становништво. Ето, то су све питања која могу бити занимљива”, рекао је Кустурица.

Он је истакао да се радује сусрету са Михалковом и Стоуном, јер је то прилика да се прочисти поглед на данашњи свијет који све мање разумијемо, било да до сусрета са њима двојицом дође у Александрији, у Долини краљева или у Београду.

Кустурица открива и да је веома радознао у вези са Стоуновим новим документарцем о убиству америчког предсједника ДЖона Кенедија, јер га, како каже, занима шта је у основи тога пошто постоји хипотетичка претпоставка да је то убиство била представа, изведена готово филмски савршено.

“Кенеди је убијен, па је и онај који га је убио, заправо, такође убијен. Е сад, онај који није убијен, а који има приступ материјалима и логици, најбоље зна шта је то све било - све до истине да је управо у то време Америка постала земља која више не гаји индустрију, односно да је дошло до њене деиндустријализације”, рекао је Кустурица.

Према његовој оцјени, од тада је Америка заправо постала трговачко раскршће, у којем се људи нагло богате, док се у Кини ради.

“Да ли Кенеди и његово вријеме одговарају на питање зашто у Средњој Америци, у Тексасу, у Аризони нема више погона и челичана и зашто ми више не гледамо филмове као што је био 'Ловац на јелене'“, упитао је Кустурица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана