Косово и Метохија - највиши национални интерес

Агенције
Косово и Метохија - највиши национални интерес

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је Косово и Метохија питање од највишег националног интереса, али истовремено и највећи политичко-безбједносни изазов.

"Са безбедносног аспекта за цео регион, изузетно су значајни улога и мандат КФОР-а на Косову и Метохији у складу са Резолуцијом СБ УН 1244", рекао је Дачић током предавања полазницима Високих студија безбедности и одбране. 

Дачић је истакао да Србија у потпуности подржава КФОР, те да је за Београд веома важно да се не смањује присуство те мисије на Косову и Метохији, саопштено је из Министарства спољних послова Србије. 

"КФОР је једина легална војна формација у Покрајини која има кључну улогу у опстанку и заштити српског становништва и српске културне баштине", рекао је Дачић. 

Он је истакао да Србија велику пажњу посвећује и развоју регионалне сарадње у циљу очувања мира и безбједности на Балкану, као основног услова за напредак сваке земље појединачно и цијелог региона. 

Један од кључних спољнополитичких приоритета Србије је очување регионалног мира и стабилности, навео је Дачић. 

Он је напоменуо да не треба заборавити лекције из прошлости које треба да буду опомена не само региону већ и утицајним факторима изван њега. 

Према његовим ријечима, Србија континуирано покреће теме за будућност које су од интереса за цјелину региона, како би он био што привлачнији за улагања и раст трговинске размјене. 

"На овим линијама је и иницијатива о успостављању тзв. регионалног жмини Шенгенаж, са циљем стварања услова за бржи проток људи и капитала, а самим тим и напретка и јачања стабилности западног Балкана, с обзиром да питање повезивања мора да надвлада питања раздвајања", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана