Изабран насљедник Лазанског у Москви?

B92
Изабран насљедник Лазанског у Москви?

Нови амбасадор Србије у Руској федерацији биће проф. др Момчило Бабић који је до сада на истој позицији службовао у Словачкој, преносе медији.

Тиме ће послије четири мјесеца од изненадне смрти Мирослава Лазанског бити попуњено упражњено мјесто у овом изузетно важном дипломатском представништву Србије. У званичној биографији Бабића наводи се да је један од најистакнутијих српских љекара.

Рођен је у Пећи, школовао се у Београду, гдје је завршио Медицински факултет, а магистрирао у Москви као стипендиста Свјетске здравствене организације на Међународном факултету здравствене заштите.

Докторирао је у Београду на Медицинском факултету 1986. године. Специјализацију из социјалне медицине завршио је на Медицинском факултету у српској престоници гдје је изабран за научног сарадника, а од 2000. године редовни је професор социјалне медицине.

Блистава каријера

Обављао је бројне стручне и друштвене дужности. Био је директор Сектора за развој Клиничког центра Србије, градски секретар за здравство у Скупштини града Београда, гдје је иницирао пројекат “Београд – здрав град”. Десет година је био на челу КБЦ “Бежанијска коса”, био је помоћник министра здравља, као и директор Републичког фонда за здравствено осигурање.

Обављао је дужност предсједника Савјета Универзитета у Београду. Више од две године провео је на студијским боравцима, посебно у Русији и САД: Универзитету Џон Хопкинс у Балтимору, Центру за контролу болести и превенцију у Атланти, Националном Институту за здравље у Бетесди (Мериленд), Универзитету Џорџ-Таун у Вашингтону, Каролинском Институту – Стокхолм, Лондонској школи хигијене и тропске медицине, Институту “Семашко” у Москви.

Успоставио је сарадњу са Раш Универзитетом у Чикагу, гдје су на усавршавања годинама упућивани љекари болнице којом је руководио. Аутор је више од 250 научних и стручних радова објављених у страним и домаћим часописима и на конгресима, као и 24 стручно-научне медицинске књиге. Био је оснивач и први предсједник Медицинског Академског Форума, удружења љекара академске провенијенције са сједиштем у Београду, основаног 2002. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана