Грујичић: Расте број обољелих

Agencije
Грујичић: Расте број обољелих

БЕОГРАД - У Србији расте број обољелих од рака, истакла је данас, поводом Свјетског дана борбе против рака, вршилац дужности директора Института за онкологију и радиологију Србије Даница Грујичић.

- Ако ми сваког дана, када нам ради свих осам апарата, озрачимо 450 људи и рецимо, у једној недељи завршимо лечење код 50 људи, појави нам се у тој истој недељи 80 нових или 70 - рекла је за РТС Грујичићева.

Она је указала да је увијек више оних који долазе на лијечење него оних чије је лијечење завршено, те нагласила да је циљ онкологије да рак постане болест са којом се може живјети.

Грујичићева је подсјетила да су, захваљујући Министарству здравља Србије, набављени нови апарати за зрачење, а да преостала четири застарјела треба да буду замијењена.

Што се тиче фактора ризика, Грујичићева је навела да епидемиолози ЕУ увијек истичу гојазност, лошу исхрану, загађење и пушење као главне факторе ризика за настанак рака.

Она, као и група домаћих стручњака, сматра и да је бомбардовање 1999. године апсолутно одговорно за повећање броја обољелих, посебно од леукемије и лимфома, системских малигнитета и малигнитета код дјеце.

- Где су биле те европске, посебно хуманитарне организације, у априлу 1999. године када је /бомбардовањем хемијских постројења настао/ гас фозген /познат као бојни отров/, облак фозгена који је стигао чак до Шведске, где су тада били и да ли су некога упозоравали када је овде прављен прави еколошки геноцид - запитала је Грујичићева.

У Србији је, према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", током 2016. године од малигних тумора обољело 40.241 лице, а исте године од рака је умрло 21.526 особа оба пола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана