Гренел: Дуг пут ка нормализацији односа Београда и Приштине

Срна
Гренел: Дуг пут ка нормализацији односа Београда и Приштине

ВАШИНГТОН - Током дијалога Београда и Приштине постигнут је напредак, али је дуг пут ка нормализацији односа, изјавио је специјални изасланик америчког предсједника Ричард Гренел.

Он је у радијској емисији америчког новинара Хјуа Хјуита рекао да су током дијалога постигнути поједини мали споразуми, али да обје стране треба да прођу дуг пут у покушају да се постигне нормализација односа.

Гренел је истакао да је предсједник САД Доналд Трамп од њега захтијевао да прије почетка разговора испита јавно мњење у намјери да сазна да ли су Београд и Приштина заинтересовани за неку врсту договора.

“Оно што сам сазнао у разговору са обје стране и приватним сектором, а мој први састанак је био са представницима пословне заједнице, јесте да они заиста само желе нормализацију на економском плану”, нагласио је Гренел, уз напомену да је тада циљ постао да се трговина између двије стране подигне на нормалнији ниво.

Према ријечима Гренела, који врши функцију америчког амбасадора у Њемачкој, САД су схватиле да треба да се нормализује ваздухопловни, жељезнички и друмски саобраћај, те да је било потребно да се организује први директан лет из Приштине за Београд послије 21 године.

Говорећи о сукобима на Косову и Метохији, Гренел је рекао да је то било “вруће питање” у вријеме његових политичких почетака, на којем је радила администрација бившег предсједника САД Била Клинтона, а у које је био укључен и НАТО.

Он је напоменуо да су му сукоби и ратови донекле обликовали поглед на Балкан и Европу, али да му је зато била част да оде на Балкан и “помири двије стране”.

Гренел је посебно нагласио то да Трампова администрација, у “свом типичном стилу, покушава да погура двије стране ка помирењу, без наметања америчке идеје”.

Амерички изасланик каже да Трампова администрација покушава да постави питање предсједнику Србије Александру Вучићу и званичницима самопроглашеног Косова Хашиму Тачију и Аљбину Куртију да ли имају политичку вољу да напредују, отварају радна мјеста за младе и заиста промијене изглед економије.

“Мислим да је одговор ждаж упркос тешкој политичкој ситуацији”, каже Гренел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана