ЕУ: Посљедња акција Приштине доводи у опасност крхку безбједносну ситуацију

Танјуг
ЕУ: Посљедња акција Приштине доводи у опасност крхку безбједносну ситуацију

ПРИШТИНА- Канцеларија Европске уније у Приштини саопштила је да је ЕУ разочарана због континуираног недостатка координације Приштине са међународним партнерима, као и да акција тзв. косовске полиције против канцеларија које подржава Србија у Сјеверној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доводи у опасност крхку безбедносну ситуацију на терену.

Како се наводи у саопштењу делегације ЕУ у Приштини издатом након јучерашњег упада такозване косовске полиције у зграде Привремених органа Владе Србије у општинама на сјеверу КиМ, Еулекс је одмах распоређен да надгледа извођење ове операције, која није била координисана са ЕУ и међународним партнерима.

Делегација ЕУ у Приштини подсјећа да се Приштина обавезала на деескалацију, као и да је Унија више пута позивала Приштину да избјегава било какве радње које би могле негативно да утичу на безбједност људи на терену, али да је Приштина игнорисала те позиве.

-ЕУ жели да понови да би тренутна операција полиције против канцеларија које подржава Србија могла довести до даље ескалације ионако нестабилне ситуације - истиче се у саопштењу и додаје да је предвиђено да питање канцеларија које подржава Србија буде рјешавано у оквиру дијалога који води ЕУ.

Додаје се да се очекује да Београд и Приштина ријеше отворена међусобна питања у дијалогу који води ЕУ.

Такозвана косовска полиција упала је јуче у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изјавио је, након упада полиције у зграде Привремених органа на сјеверу КиМ, да они више неће радити.

Српска листа упутила је захтјев за хитан састанак амбасадорима земаља Квинте и ЕУ, као и представницима Кфора на Косову и Метохији, који би се одржао данас, а поводом алармантне ситуације на сјеверу КиМ.

Српска листа истакла је да је премијер приврмених приштинских институција Аљбин Курти јучерашњом акцијом показао да не жели ни институције Републике Србије, ни ЗСО, а уједно да не жели ни Србе на територији Косова и Метохије, нарочито не Србе на сјеверу Косова и Метохије.

Предсједник српске Владе Милош Вучевић затражио је хитну и најоштрију реакцију међународне заједнице.

Еулекс: Пратимо ситуацију

Мисија Еулекс саопштила је данас да прати ситуацију на сјеверу КиМ у складу са својим мандатом.

Мисија је тако одговорила на питање Танјуга да ли су били упознати са акцијом тзв. косовске полиције која је јуче упала у зграде Привремених органа.

-У складу са нашим мандатом пратимо ситуацију. Такође вам скрећемо пажњу на саопштење које је издала Канцеларија ЕУ у Приштини - наводи се у одговору Еулекса.

               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана