ЕУ подршка развоју туризма Тополе и Опленца

Танјуг
Foto: Архива

Европска унија одлучила је да од 2022. године укључи општину Топола у централној Србији у пројекат "ЕУ за културно наслијеђе и туризам", у коме ради на подизању туристичких капацитета Источне Србије.

Како се наводи данас у саопштењу ЕУ, у Тополи ће бити ревитализована Краљевска винарија на Опленцу, једна од првих професионалних винарија у Србији, коју је основао 1931. године краљ Александар И Карађорђевић, а временом су аутохтоне сорте вина Жилавка, Опленка и Тријумф постале надалеко познате.

Такође, како се наводи, додјелом бесповратних средстава пружаоцима туристичких услуга, едукацијама у области туризма и културног наслијеђа, пројекат ће побољшати туристичку понуду општине и тиме подстаћи економски раст и отварање нових радних мјеста.

Наводи се да је Опленац туристички најпосјећеније место у централној Србији.

„Окосница туризма Тополе јесте управо културно-историјско наслијеђе и задужбина краља Петра Првог. То је оно што Тополу већ дужи низ година обиљежава на туристичкој мапи Србије. Оно што Топола може да пружи је један шири развој туризма, што подразумијева сеоски и вински туризам који представљају будућност развоја регије, зелени туризам и повећање смештајних капацитета. Тиме ћемо привући већи број туриста који ће провести више дана у Тополи", рекла је Драгана Крстић испред Туристичке организације Опленац-Топола.

Пројекат „ЕУ за културно наслијеђе и туризам" финансирају Европска унија и њемачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, а спроводи га Њемачка организација за међународну сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана