Епархија рашко-призренска: Напади на светиње продубљују подјеле и угрожавају будућност

ГС
Епархија рашко-призренска: Напади на светиње продубљују подјеле и угрожавају будућност

ГРАЧАНИЦА – Епархија рашко-призренска СПЦ изразила је дубоку забринутост и жаљење због најновијег скрнављења историјског црквишта у Међугори, у области Ибарског Колашина на КиМ, и истакла да скрнављење тог мјеста шаље нескривену поруку непријатељства, додатно потврђујући осјећање да српски народ, који је вијековима живио на КиМ, није добродошао.

Епархија је апеловала на међународне представнике на КиМ да употребе сав свој утицај како би овај инцидент био ријешен, а слични инциденти и систематски притисак на Србе били заустављени, а власти на КиМ позвала да престану са свим облицима притисака на српски народ који их доживљава као отворени терор.

У саопштењу Епархије се истиче да уништавање икона и видљива оштећења од метака на том свештеном простору, који су, како је јављено од стране мјештана, откривени на празник Рођења Пресвете Богородице, представљају дубоко узнемирујући чин који додатно продубљује бол и неизвјесност коју осјећа српски народ на Косову и Метохији, посебно у посљедње вријеме.

Наглашава се да тај инцидент, заједно са другим притисцима и застрашивањима од стране екстремиста али и тзв. косовске полиције, угрожава безбједност и достојанство српског народа на Косову и Метохији.

Додаје се да је, двадесет пет година након рата, неприхватљиво да се насилни акти и скрнављења и даље дешавају некажњено, што указује на неспособност локалних власти да у потпуности обезбиједе сигурност и заштиту СПЦ и српског народа.

Епархија указује да такви поступци имају штетан утицај не само на вјернике Српске православне цркве, већ и на све заједнице на КиМ, јер продубљују подјеле по етничкој и вјерској основи и овај простор показују као нестабилан, што подстиче све веће исељавање људи свих заједница, економску нестабилност и угрожава будућност свих грађана.

- Позивамо међународну заједницу да обезбиједи да се посебно предузму мјере за заштиту нашег народа и вјерског и културног насљеђа СПЦ, наводи Епархија рашко-призренска у саопштењу.

Истиче се да је неопходно да и локалне и међународне власти заједно пошаљу јасну поруку да нетолеранцији и дискриминацији нема мјеста у друштву у којем сви грађани морају да живе у међусобном поштовању и миру и указује да сукоби и насиље никоме добро не могу донијети.

- Наша Црква остаје дубоко посвећена његовању мира и помирења. Међутим, мир може опстати само тамо гдје влада правда, и гдје се поштује и чува светост вјерских објеката и поштују основна људска права, наглашава се у саопштењу Епархије рашко-призренске, преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана