Дужарик: Особље УН-а не може се проглашавати непожељним

Срна
Дужарик: Особље УН-а не може се проглашавати непожељним

ЊУЈОРК - На особље УН не може се примјењивати доктрина перосна нон грата јер то није у складу са регулативом УНМИК-а која се односи на статус, привилегије и имунитет чланова ове мисије, рекао је Стефан Дужарик, портпарол генералног секретара УН Антонија Гутерса, поводом одлуке власти у Приштини да члана руског особља прогласе непожељном особом.

-УНМИК и сједиште УН предузели су адекватне мјере како би омогућиле безбједност члану особља након одлуке приштинских власти и у контакту са релевантним властима о овом питању - каже Дужарик.

Дужарик наводи да се све забринутости повезане са члановима УНМИК-а требају усмјерити на руководство мисије како би се то рјешавало у складу са статусом, привилегијом и имунитетом особља, преноси ТАС.

Он истиче да УНМИК није добио званично обавјештење од власти у Приштини да је члан руског особља проглашен перосном нон грата.

Приштина је 31. децембра прогласила запосленог у УНМИК-у из Русије за персону нон грата због активности које су наводно неспојиве са дипломатским статусом.

Амбасада Русије у Србији назвала је ову одлуку "провокацијом предузетом да би се придобила наклоност западних ментора".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана