Дрецун: Курти и Тачи боре се ко ће водити наставак дијалога

Танјуг
Дрецун: Курти и Тачи боре се ко ће водити наставак дијалога

БЕОГРАД - У Приштини се води политичка борба између премијера и предсједника привремених косовских институција Аљбина Куртија и Хашима Тачија око тога ко ће од њих двојице водити наставак дијалога с Београдом, оцијенио је предсједник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун.

Он је на ТВ Пинк рекао да поруку Тачија америчком предсједнику Доналду Трампу у којој му је захвалио на пажњи коју је посветио Косову и најављујући да ће коначни споразум са Београдом бити постигнут уз помоћ САД, управо види као његов "покушај да остане у игри".
- Тачи подсећа Трампа да он треба да настави да води разговоре с Београдом, ако до тога дође, као и да је он неко ко је предвидљив, послушан и да прихвата америчке сугестије, а да је, другим речима, Курти непредвидљив. Ова порука је покушај Тачија да остане у игри - рекао је Дрецун.

С друге стране, оцијенио је Дрецун, Курти покушава да "истисне" Тачија из дијалога Београда и Приштине и да преузме све у своје руке.

Дрецун примјећује и да се само ангажовањем САД праве кораци у побољшању односа Београда и Приштине, додајући да је утицај САД на Албанце знатно већи од ЕУ.

- САД могу да изврше јачи притисак на Приштину да се укину таксе на српску робу. ЕУ није успела да натера једну од страна да испуни оно што је договорено Бриселским споразумом, односно, није успела да натера Приштину да формира Заједницу српских општина. ЕУ није направила ни милиметар помака ка укидању такси, без обзира што су давали такве изјаве - навео је Дрецун.

Због тога је, додаје, ауторитет ЕУ "жестоко" нарушен и она, истиче, мора изнова да се доказује и да потврди свој ауторитет као медијатора у дијалогу Београда и Приштине.

Тачи је синоћ у поруци на Твитер налогу захвалио америчком предсједнику Доналду Трампу, похвалио рад његовог специјалног изасланика Ричарда Гренела и најавио коначни споразум са Србијом.

-Предсједниче Доналде Трампе хвала на пажњи коју сте посветили Косову и на нашој заједничкој борби да зацементирамо мир на Балкану. Под Вашим вођством и одличним радом Ричарда Гренела, постићи ћемо коначни споразум о међусобном признавању, како је истакнуто у Вашем писму које сте ми послали прошле године -написао је Тачи на свом Твитер налогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана