Дачић: У Хрватску и БиХ вратио се тек сваки десети прогнаник

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - У Хрватску и у БиХ вратио се тек сваки осми или десети српски прогнаник, а на Косово и Метохију мање од два одсто расељених, изјавио је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Дачић је ове податке изнио на панел дискусији поводом 70 година од Женевске конвенције и 45 година рада Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице /УНХЦР/ у Србији.

Том приликом је истакао и да избјегличка прича увијек има двије стране, па је указао на то да је дужност Србије била да прихвати своје сународнике и пружи им највише што може, али да је још већа обавеза била оних других да им се омогући да се врате својим кућама из којих су истјерани.

"То се, нажалост, није догодило, а радило се све да им се повратак ускрати", упозорио је Дачић.

Он је нагласио да се Србија као ниједна друга земља у модерној Европи суочавала са великим избјегличким таласима својих сународника, који су због рата и прогона морали да напусте огњишта и спас потраже у матици.

"Наше искуство са стотинама хиљада избеглица и расељених, са њиховим пријемом и напорима да им обезбедимо нормалан живот, јединствено је у модерној Европи и не желимо никоме да га доживи", рекао је Дачић и честитао јубилеј УНХЦР-у коме је захвалио за предан рад у хуманој мисији.

Он је оцијенио да су Србија и српски народ показали хумано лице као ријетко ко у Европи и када је ријеч о избјеглицама који годинама пролазе кроз Србију на путу из Азије и Африке ка Западној Европи.

"Милион људи је прошло кроз Србију у том избегличком таласу, без икаквог проблема и без било какве здравствене или друге кризе", напоменуо је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана