Циљ хапшења Арсића - одвратити Србе од повратка

Срна
Циљ хапшења Арсића - одвратити Србе од повратка

ПРИШТИНА - Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију осудила је хапшење педесетједногодишњег Душана Арсића из Матичана, приштинског приградског насеља, те оцијенила да је циљ Приштине да оваквим тајним оптужницама настоји да одврати Србе од повратка и потраживања своје имовине у јужној српској покрајини.

Арсић је ухапшен синоћ око 23.00 часа према налогу суда самопроглашеног Косова на административном прелазу Јариње због наводно почињеног ратног злочина и одређен му је једномјесечни притвор.

Он је, према судском налогу, пребачен у Приштину, гдје је саслушаван јутрос до 3.00 часа, наведено је у саопштењу у коме се истиче да је Канцеларија ухапшеном Арсићу обезбиједила адвоката и да ће о његовом хапшењу обавијестити све међународне организације које дјелују на простору Косова и Метохије.

Из Канцеларије су навели да је Арсић ухапшен док се са Косова и Метохије враћао у централну Србију, и то у пратњи двоје малољетне дјеце.

“Реч је о човеку који је више пута долазио на простор Косова и Метохије, где има и пребивалиште у околини Приштине и никада никаквих проблема није имао, до синоћ када је ухапшен за наводни ратни злочин”, појаснили су из Канцеларије и додали да Арсић годинама води судски спор јер му је на основу лажних исправа и исказа узурпирана имовина у родном Матичану.

У саопштењу се упозорава да је очигледно ријеч о новом притиску на Србе повратнике, који се тајним оптужницама хапсе због наводних ратних злочина, а са једним јединим циљем - да се одврате од повратка и потраживања своје имовине на Косову и Метохији.

“Оваквим поступањем Приштина покушава да створи вештачки и неодржив баланс због чињенице да се у Хагу суди лидерима такозване ОВК, због злочина над Србима и другим неалбанцима”, оцијенили су из Канцеларије и навели да у Приштини не постоји спремност да се Србима омогући повратак на њихова вјековна огњишта.

Из Канцеларије су закључили да у оваквим тајним оптужницама и хапшењима лежи разлог зашто је стопа повратка на Косово и Метохију мања од два одсто и најмања у једном постконфликтном подручју.

Основни суд у Приштини вечерас је саопштио да је Арсићу одредио једномјесечни притвор.

Арсић је ухапшен, како се наводи у саопштењу, због основа сумње да је као припадник “организоване групе извршио злочин против човејечности и ратни злочин током сукоба на Косову и Метохији”.

Против овог рјешења одбрана има право жалбе Апелационом суду самопроглашеног Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана