Цензус на изборима за Скупштину Србије смањен са пет на три одсто

Срна
Цензус на изборима за Скупштину Србије смањен са пет на три одсто

БЕОГРАД - Скупштина Србија одлучила је данас да ће цензус на предстојећим изборима умјесто досадашњих пет бити три одсто, а жене ће на локалним и републичким листама бити заступљене 40 одсто.

Посланици су изгласали измјене и допуне Закона о избору народних посланика и локалним изборима које је поднијела посланичка група Српске напредне странке /СНС, којима се, између осталог, предвиђа смањење цензуса.

Шеф посланичке групе СНС-а у Скупштини Александар Мартиновић рекао је да је су предложили смањење изборног цензуса да би више странака било заступљено и да би се додатно оснажила улога парламента у политичком животу, преноси РТС.

Посланици су изгласали и измјене и допуне Закона које је поднијела посланик Демократске странке Гордана Чомић, а предвиђају заступљеност жена од 40 одсто на изборним листама.

Скупштински одбор је раније данас усвојио амандман посланика СНС-а Марије Обрадовић којим се прецизира боља позиција за жене на изборним листама, тачније да "међу сваких пет кандидата по редослиједу на листи мора бити најмање по два кандидата припадника оног пола који је мање заступљен на листи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана