Брнабић: Држава по закону има обавезу према "Рио Tинту"

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић рекла је данас да држава по Закону о рударству и енергетици има обавезу према "Рио Тинту", иако не постоји ниједан документ обавезујућег карактера према тој компанији.

Када је ријеч о пројекту "Јадар", Брнабићева каже да инвеститор може да изађе из пројекта када му се да право да истражује ако не нађе ништа и да ником ништа не дугује. Међутим, како је објаснила, уколико нешто нађе и испуни даље услове у складу са законима, онда по закону не може да му се каже "не".

Говорећи о истраживањима налазишта литијума у околини Лознице, Брнабићева је рекла да је предсједник Србије Александар Вучић био јасан када је поручио да ће пројекат "Јадар" зависити од студије о процјени утицаја на животну средину и јавног увида. "Ако по закону студија о процени утицаја на животну средину каже да то не можете да урадите јер ће бити негативног утицаја на животну средину, онда можете да изађете из тога. Зато је то кључни документ, али ми до те студије уопште нисмо ни дошли", рекла је Брнабићева новинарима.

Она је оцијенила да ће се вјероватно ићи на арбитражу уколико студија покаже да нема штетног утицаја на животну средину, а грађани на референдуму гласају против експлоатације литијума. "Ако грађани на референдуму кажу жнеж, онда ми као држава кажемо жнеж, а шта ће даље да се дешава, ја у овом тренутку не знам", рекла је Брнабићева. Она је нагласила да се Србија као држава обавезала 2004. године када је дата прва дозвола за истраживање, јер је "Рио Тинто" тада уложио новац, наводећи да мисли да је та компанија до сада у Србију уложила око 400 милиона долара. Према њеним ријечима, Рио Тинто" је уложио тако што је запослио људе, платио рударско-геолошке компаније да раде бушотине и купио земљиште од грађана, док Србија није добила ништа осим новца од права на истраживање.

То право, како је објаснила, уведено је 2016. године, а Влада осим те промјене којом се остварује могућност да се наплати новац за истраживања, није мијењала законе, нити било шта друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана