Апелациони суд коначно пресуђује Пузигаћи за учешће у убиству Татона

Танјуг
Апелациони суд коначно пресуђује Пузигаћи за учешће у убиству Татона

БЕОГРАД - Апелациони суд у Београду разматраће у сриједу, 12. фебруара жалбе на пресуду којом је на 12 година затвора осуђен Дејан Пузигаћа, са монашким именом Сава, поводом оптужби да је учествовао у убиству француског навијача Бриса Татона у Београду 2009. године.

Након неколико суђења и укидања првостепене пресуде, Апелациони суд сада мора да донесе коначну - правоснажну пресуду.
Овај суд може да пресуду потврди, да је преиначи у погледу висине казне, а може и да отвори главни претрес и сам изведе доказе које сматра кључним за пресуђење.

Посљедња пресуда, на коју су изјављиване жалбе које ће бити разматране, изречена је Пузигаћи у јулу 2019. године.

У првом поступку, који је вођен против више изгредника, док је Пузигаћа био у бјекству, он је првостепеном пресудом био осуђен на 32 године затвора, али му је казна одлуком Апелационог суда 2012. године смањена на 14 година затвора.

Пузигаћа, који се терети за кривично дјело тешко убиство у саизвршилаштву, и даље је у притвору Окружног затвора у Београду у којем је се налази од изручења из Грчке, гдје је ухапшен након вишегодишњег бекства.

Након изручења из Грчке њему је дозвољено понављање кривичног поступка, односно ново суђење са правом жалбе.

Током скривања Пузигаћа се замонашио у руском манастиру на Тајланду и узео монашко име Сава, па се на суђењу појављивао у монашкој одори.

Татон је тешко повријеђен у тучи навијача Партизана и Тулуза из Француске на Обилићевом вијенцу 17. септембра 2009. године, а 11 дана касније је преминуо у болници.

На почетку поновљеног суђења у априлу 2017, Пузигаћа је негирао учешће у тучи, тврдећи да уопште није био на Обилићевом вијенцу у вријеме нереда и туче навијача Тулуза и Партизана.

У случају убиства Татона, Ђорђе Прелић, који је такође у одсуству био осуђен на 15 година затвора, прошле године је новом пресудом правоснажно осуђен на десет година затвора.

Прелић је пет година био у бјекству до хапшења у Шпанији која га је изручила Србији 2014. године.

Осим Пузигаће и Прелића, осталих 12 оптужених за убиство Татона су раније осуђени на затворске казне и већ су пуштени из затвора на условни отпуст или су издржали затворске казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана