Зашто Хрватска штити Перковића?

Танјуг
Зашто Хрватска штити Перковића?

Загреб - Право питање које треба поставити у вези са изручењем Јосипа Перковића није да ли га треба изручити, већ зашто он досад није процесуиран, пише "Вечерњи лист".

Како наводи лист, право питање је и зашто човјек осумњичен за убиство има подршку хрватског државног врха, па и најутицајније опозиције.

"Не само да није процесуиран, већ се супротно томе Перковић све до хапшења кретао у највижим круговима власти у Хрватској, а на такву позицију одавно је поставио и сина", наводи "Вечерњи".

Перковић и његов некада надређени у тајној служби Здравко Мустач ухапшени су јуче непосредно након ступања на снагу европског налога за хапшење. Њих Њемачка потражује због сумње да су учествовали у организовању убиства хрватског емигрант Стјепана Ђурековића 1983. Године у близини Минхена.

У коментару објављеном на свом порталу, "Вечерњи" наводи да је данас вјероватно и "врампцима на грани" јасно да цијела прича око закона који је требало да заштити Перковића од изручења, колоквијално названог "lex Перковић", није нимало безазлена.

Лист, наиме, наводи да та прича показује да ипак има основа у томе што се говори "да у врху хрватске државе има удбаша".

Поредећи слуцај генерала Анте Готовине и Перковића, подсјећа се да је Хрватска била годинама талац генераловог хапшења и изручења Хагу који га је сумњичио за ратне злочине, а да је, љетос, уочи уласка у дуго жељену Европску унију, "за коју је Хрватска продала и оно мало достојанства које је стекла у Домовинском рату", мијењао закон да би се заштитио "не хероја већ обавјештајца бивше државе оптуженог за убиство".

"Када један човјек може да покрене такве механизме у држави да његова заштита од изручења постане важнија од угледа цијеле државе…. Када прослава поводом уласка у Унију падне у сијенку овог срамног скандала због којег је свој долазак на ту манифестацију отказала и канцеларка најмоћније државе у тој Унији (Ангела Меркел), када цијела земља доспије у ситуацију да нам се због одбијања изручења једног човјека пријети санкцијама из Уније којој смо управо приступили", пита лист истакавши да је онда јасно да су ту неке врло мучне приче у игри и да је ријеч о човјеку који, а да за то не постоји неко јасно објашњење, има заштиту цијелог хрватског државног врха.

Осим државног врха Перковића, додаје се, штити и најутицајнија опозициона странка Хрватска демократска заједница, која је могла да га процесуира, али то ипак није учинила.

Питајући се ко су људи и на чему почива њихова моћ да "држе у шаци и бившу и актуелну власт" у Хрватској, лист наводи да Перковића свакако треба изручити ако не из било ког другог разлога, онда зато што је "сада јасно да људи који су у стању да покрену цијели државни врх ради њихове заштите и који су без оклијевања осрамотили земљу неће дозволити да Перковић у Хрватској има право суђење".

Уколико то суђење ипак буде одржано у Хрватској биће, тврди лист, претворено у фарсу и прикривање злочина, "не само Перковићевих већ прије свега њихових".

Перковића, како се наводи, треба изручити Њемачкој да би "испливала истина о његовим заштитницима".

"Зато, буде ли Перковић коначно изручен Њемачкој, књига са том отужно-ружном причом неће бити затворена. Напротив. Тек ће се отворити", тврди лист и наводи да "зато и стријепе сви они који Перковића штите".

Перковић преноћио у затворској болници

Бивши агент некадашње југословенске тајне службе Удба Јосип Перковић прву ноћ истражног затвора, умјесто у затвору у Реметинцу, провео је у затворској болници због нарушеног здравља

Перковић је у затворску болницу пребачен синоћ, по препоруци затворског љекара, непосредно након што је доведен у истражни затвор, преносе хрватски медији.

Осим Перковићу, истражни затвор одређен је и његовом некадашњем шефу у Удби Здравку Мустачу, који је у Реметинцу преноћио након што му је притвор до "извршења рјешења о предаји" одредио суд у Великој Горици.

Перковић и Мустач су јуче ухапшени неколико часова након што су на снагу ступиле законске измјене које омогућавају примјену европског налога за хапшење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана