Запослени добили отказ, али ће долазити на посао

Дневне новине, Вијести
Запослени добили отказ, али ће долазити на посао

Подгорица - Свих 1.200 запослених у Комбинату алуминијума Подгорица добило је отказ, али ће у наредних 30 дана наставити да долазе на посао.

Стечајни управник КАП-а Веселин Перишић обавијестио је раднике да се улажу напори да би се одржао процес производње за који је везана судбина запослених.

- У току стечајног поступка од запослених се захтијева пун радни ангажман, што аутоматски искључује боловања, годишње одморе и слично. Ово произилази из одредаба Закона о стечају, којим се приоритетно штите интереси повјерилаца - објаснио је Перишић.

Државна компанија “Монтенегробонус” постигла је са стечајном управом КАП-а и Привредним судом договор о сарадњи, а очекује се да споразум буде потписан у наредним данима након што Влада на данашњој сједници усвоји детаље уговора, пишу “Дневне новине” и “Дан”.

Потписивањем уговора “Монтенегробонус” преузеће управљање фабриком, заједно са стечајним управником Веселином Перишићем.

Сагласност на потписивање уговора треба да да Привредни суд. У међувремену, КАП је након 27 дана почео да извози алуминијум.

- Извезена је једна количина алуминијума. Очекујем да паре од продаје алуминијума легну на рачун КАП-а данас или сутра и да то буде искориштено за куповину сировина, којих има до краја седмице - рекао је за “Дан” предсједник синдиката Алуминијума у КАП-у Раде Кривокапић и додао да ће се дио од продаје алуминијума искористити за плаћање дијела струје коју је “Монтенегробонус” купио за КАП.

Стечај у КАП-у уведен је у понедјељак, 8. јула, а 15. августа биће организован састанак повјерилаца, док ће мјесец дана након тога бити одржано рочиште на којем ће бити утврђена потраживања.

Влада је постигла договор са ОТП банком о новом кредиту од 42 милиона евра који ће покрити гаранције државе за кредит Комбината алуминијума, које је та мађарска банка активирала, потврђено је “Вијестима” у врху извршне власти.

Лист сазнаје и да са руском ВТБ банком није постигнут исти договор тако да Влада преговара са трећом банком о кредиту од 60 милиона евра, како би био исплаћен дуг ВТБ-у умјесто КАП-а.

Према незваничним информацијама, Влада преговара са Дојче банком о тој позајмици, а помињана је и главна централа Ерсте банке.

Да би било потписано договорено, потребно је да буде усвојен ребаланс буџета којим је дефинисано да се “Влада може додатно задужити за финансирање буџета и отплату активираних гаранција издатих за кредите између КАП-а и банака и потребе исплате активираних гаранција у износу до 103 милиона”.

За приједлог ребаланса Влада у Скупштини нема потребну већину уколико не одустане од спорног дијела поравнања дуга државних компанија и КАП-а на штету буџета.

Сједница посвећена ребалансу буџета била је заказана за 17. јули, али су се црногорски премијер Мило Ђукановић и шеф парламента Ранко Кривокапић договорили да она буде одгођена до краја мјесеца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана