Протести у Загребу: Закон о обнови, па избори, Главашу повици да је ратни злочинац

Срна
Протести у Загребу: Закон о обнови, па избори, Главашу повици да је ратни злочинац

ЗАГРЕБ - Представници загребачке опозиције провели су ноћ испред зграде Хрватског сабора протестујући против његовог распуштања прије доношења закона о обнови Загреба, а јутрос су посланике дочекали звиждуцима и повицима „Хоћемо закон“ и „Бандић и ХДЗ доста је трговине“, док су Бранимиру Главашу довикивали „ратни злочинац“.

Представници странака Можемо, Загреб је наш, Нова љевица, ОРаХ, Радничка фронта и За град, те њихови симпатизери траже од посланика да буде завршена јавна расправа о закону о обнови Загреба која је почела у петак, 15. маја, те да закон буде усвојен, а тек затим да буде распуштен Хрватски сабор.

Предсједник странке Загреб је наш Томислав Томашевић, који је иницијатор протеста, рекао је да су фрустрирани и бијесни због тога што ће Хрватски сабор бити распуштен, а да закона неће бити.

„Обећавали су то, а иде се у распуштање Сабора, иако закон још није усвојен. Не мичемо се одавде, тражимо да се ни они не макну док након квалитетне јавне расправе не изгласају закон. Након тога нека раде шта хоће. Ако се то не догоди, онда позивамо грађане да изађу на изборе више него икад и казне ХДЗ и /градоначелника Загреба/ Милана Бандића“, изјавио је Томашевић.

Он је навео да је било довољно времена за усвајање закона, преносе хрватски медији.

„Закон лекс Агрокор донесен је за три седмице, а ово нису могли ни за два мјесеца. Разлог је у трговини између Бандића и ХДЗ-а у Загребу. Ако буде распуштен Сабор, закон може бити усвојен тек у септембру или октобру, а грађани су до тада остављени на цједилу“, нагласио је Томашевић.

Грађани су донијели фотографије зграда разрушених у недавном земљотресу, које су показивали посланицима на улазу у Сабор.

Окупљени су уз повике „ХДЗ лопови“ на улазу дочекали и предсједника Хрватског сабора Гордана Јандроковића који је ушао на предњи улаз на који обично не улази, а избјегао их је премијер Хрватске Андреј Пленковић, ушавши на споредни улаз.

Звиждуцима су дочекани посланици Златко Хасанбеговић, Иван Пернар и Милан Кујунџић, док су Бранимира Главаша дочекали повицима „Ратни злочинац“.

Хрватски сабор данас одлучује о свом распуштању након чега је на потезу предсједник Хрватске Зоран Милановић који треба да одреди датум парламентарних избора.

Парламентарни избори треба да буду одржани у року од 30 до 60 дана од дана распуштања Сабора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана