“Загребачка деларација”: ЕУ и Западни Балкан дијеле исти циљ

Танјуг
“Загребачка деларација”: ЕУ и Западни Балкан дијеле исти циљ

БРИСЕЛ - Лидери ЕУ 27, уз консултације са лидерима са Западног Балкана, усвојили су “Загребачку дарацију” која садржи резултате видео самита ЕУ Западни Балкан одржаног 6. маја.

“Позивајући се на самите одржане у Загребу 2000. године, Солуну 2003. године и Софији 2018. године, ЕУ поново потврђује своју недвосмислену подршку европској перспективи региона”, стоји на почетку Деларације.

Додаје се да су лидери са Западног Балкана поновили своју посвећеност европској перспективи као свом “стратешком избору” .

“Кредибилност ове посвећености зависи и од јасног информисања јавности и примјене неопходних реформи”, стоји даље у тексту.

Декларацијом се позива на једиснтво и солидарност у кризи изазваној корна вирусом, а ЕУ наводи да остаје посвећена подршци региону у борби протов пандемије и њених друштвено економских посљедица.

Дио “Загребачке деларације” односи се на пакет од 3,3 миљарде евра подршке коју је ЕУ мобилсала за помоћ региону у ријешавају посљедица кризе који укључује тренутну подршку здравственом сектору, подршку каснијем социо-економском опоравку, али и пакет од 750 милона евра макрофинансијске помоћи и 1,7 миљарди евра подршке Европске инвестиционе банке.

У Декларацији се наводи да је пандемија која је у току “показала како ЕУ и Западни Балкн заједно ријешавају заједничке изазове”, али и оцијењује да ЕУ подршка и сарадња са регионом “увелики превазилази оно што други партнери могу да обезбиједе”.

Истовремено, ЕУ “препознаје” и вриједност подршке коју је Западни Балкан токо пандемије пружио својим сусједима и самој ЕУ.

“ЕУ и Западни Балкан дијеле исти циљ мирне, јаке стабилне и уједињене Европе, подржане историјским, културним и географским везама али и заједничким политичким, безбједносним и економским интересима”, наводи се у Декларацији.

ЕУ подвлачи да је одлучна да интензивира свој ангажман са регионом у свим областима и поздравља обећање партнера региона да ће придржавати европких вриједности и принципа у да ће наставити са реформским процесом..

“Повећана ЕУ подршка биће повезна са опипљивим напретком региона у области владавине права, социо-економским реформама и са придржавањем ЕУ вриједности, закона и стнадарда”, пише у Декларацији.

ЕУ понавља и важност реформског процеса у региону са фокусом на валдавини права, демократији, борби против корупције и организованог криминала, поштовану људских права, права мањина и родне равноправности.

“Лидери на Западном Балкану морају да осигурају стрикно поридржавање и примјену фундаменталних вредности, демократских принципа и владавине права, укључујући и вријеме док су ванредне мјере због пандемије на снази”, додаје се у тексту.

Западни Балкан се позива на даље одлучне кораке у поцесима помирења, сарадње и јачања добросусједских односа, укључујући и са земљмама членицама ЕУ.

Позива се и на даље напоре у циљу решавања билатералних проблема заснованих на заоставштини из прошлости, а поздравља се избор ЕУ Специјалног представника за дијалог Београда и Приштине и других регионалних питања.

ЕУ лидери наглашавају да са Западним Балканом дијеле велики број заједничких безбједносних изазова и да се заједно ради на борби против тероризма и екстремизма, организованог криминала и корупције као и на питањима миграција, борбе против трговине људима, дрогом и оружјем.

“ЕУ поздравља доприниос Западног Балкна у ЕУ мисијама и опрацијама. ЕУ очекује даље продубљивање сарадње у области Заједничке спољне и безбједносне политике и понавља пози свим партнерима да напредују ка пуном усклађивању са ЕУ спољном и безбједносном политиком, посебно у областима од великог заједничког интереса”, наводи се у Деларацији.

Загребачка деларација најављује и велики економско инвестициони план за Западни Балкна који ће бити представљен касније током године.

“У циљу даље промоције наших заједничких интереса, ЕУ лидери су спремни да оснаже политички дијалог, укључујући и стастанке на највишем нивоу”, између ЕУ и Западног Балкана”, стоји у закључку Декларације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана