Загреб: Референдум о службеној употреби писма националних мањина

Aгенције
Загреб: Референдум о службеној употреби писма националних мањина

Загреб - Такозвани "Штаб за одбрану хрватског Вуковара" почеће 17. новембра да прикупља потписе за расписивање референдума о службеној употреби језика и писма националних мањина.

На референдуму ће се грађани изјаснити о томе да ли су "за" или "против" да се равноправна службена употреба језика и писма којим се служе припадници националне мањине остварује на подручју јединице локалне самоуправе, државне управе и правосуђа када припадници неке националне мањине чине најмање половину становника, преносе хрватски медији.

Члан "Штаба" Сњежана Патко рекла је да би, ако већина бирача на референдуму заокружи "за", предложеним измјенама био промијењен законски услов да припадници националне мањине, да би остварили право на употребу језика и писма, треба да чине трећину становништва града или општине, а био би прихваћен услов из прошлог Уставног закона о правима националних мањина од најмање 50 одсто.

Она је рекла да ће прикупљање потписа за расписивање референдума трајати до 1. децембра.

У Вуковару су у више наврата од почетка септембра насилно скинуте табле са латиничним и ћириличним натписима, одмах по њиховом постављању, током протеста које је организовао такозвани штаб за одбрану хрватског Вуковара.

Вуковарско Градско вијеће прихватило је 4. новембра измјену и допуну Статута којом се подручје града проглашава "мјестом посебног пијетета", те утврђује да је службени језик у Вуковару хрватски, а писмо латинично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана