Загреб: Протест против мисе за Павелића

Танјуг
Загреб: Протест против мисе за Павелића

Загреб - У Загребу активисти Грађанске акције одржали мирне протесте испред Базилике срца Исусова, гдје се одржавала миса задушница за Анту Павелића, пренијела је Хина.

Група активиста је са транспарентом на којем је писало "Спречимо фашизацију друштва" својим тијелима покушало да блокира улаз у цркву.

Један дио активиста је носио Давидову звијезду, а своју поруку да поглавара Независне државе Хрватске Анте Павелић не припада јавном простору Хрватске су, између осталог, покушали да пошаљу и помоћу транспарента на којем је писало "20.101 дијете убијено у Јасеновцу. 200.000 убијено у усташким логорима. Све наредио Анте Павелић."

"Дошли смо да бисмо упозорили на оно што се сваког 28. децембра догађа овдје у цркви у Палмотићевој, а то је миса задушница за кољача и издајника Анту Павелића. Очито власти нису заинтересоване, па смо ми дошли овдје како бисмо упозорили на то", рекла је активисткиња Морана Розић.

На снимкама хрватске телевизије РТЛ се могло видјети да су неки који су ишли на мису носили усташка обиљежја попут мајице са словом "У", а дошло је и до вербалних конфликата. Неки су покушали да спрече камермана РТЛ-а да снима догађај.

У загребачкој полицији су за агенцију Хина рекли да је дошло до вербалног конфликта, али да није било потребе за интервенцијом, као и да нико није приведен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана