Загреб не скраћује спискове

Agencije
Загреб не скраћује спискове

Београд - Број осумњичених, оптужених и у одсуству осуђених Срба за ратне злочине у Хрватској 18 година послије рата и даље расте, умјесто да се смањује, пишу београдске “Вечерње новости”.

Према подацима који су Министарству правде Србије достављени из Хрватске 2010. године, на списку је било нешто више од 900 људи.

Иако је Државно тужилаштво Хрватске у међувремену извршило ревизију, број је повећан на нешто више од 1.200, потврдили су у Тужилаштву Србије за ратне злочине.

Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић наводи да ти поступци и даље имају политичку конотацију и истиче да је ријеч о предметима у којима су оптужени мјештани цијелих засеока.

Према подацима Документационо-информационог центра “Веритас”, на списку “тајних оптужница” Државног тужилаштва Хрватске од 2010. године налази се 1.549 особа.

Да ни сами Хрвати нису сигурни ко је на тим списковима, показује и случај хрватског генерала, који је прије извјесног времена звао директора “Веритаса” Саву Штрпца и питао да ли је на списку један његов пријатељ Србин, јер то у Хрватској није могао да сазна, пише лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана