Загреб: Истрага о угинућу 46 паса

Танјуг
Загреб: Истрага о угинућу 46 паса

Загреб - Полиција и тужилаштв,о уз помоћ ветеринарске инспекције, утврђују узрок угинућа 46 паса пронађених у загребачком прихватилишту "Астор".

Удружење "Пријатељи животиња" упозорава да тај "стравичан злочин" додатно ствара ружну слику стања у којем су у Хрватској напуштене животиње.

Лешине паса разних пасмина, које су откривене јуче у просторијама удружења "Астор" у Новом Загребу, око поднева су пребачене на Хрватски ветеринарски институт, гдје ће бити спроведена обдукција и узети узорци.

Руководитељка службе ветеринарске инспекције Бранкица Цапек потврдила је Хини да полиција и Државно тужилаштво истражују узрок угинућа паса, које је изазвало, како је нагласила, опште згражавање.

"Према мени доступним информацијама, толики број угинулих паса на једној локацији до сада није забиљежен у Загребу", додала је Цапекова, која резултате истраге очекује наредних дана.

Удружење "Пријатељи животиња" располаже неслужбеним податком, према којем узрок угинућа паса није изгладњивање него тровање, или неки други насилни чин.

Али представник удружења Лука Оман додаје и да ће тачан узрок тог "стравичног злочина", почињеног над псима из непознатог мотива, биће утврђен истрагом.

"Надамо се темељној истрази како би се установио починилац тог кривичног дјела, али и мотиви који су довели до извршења тог чина", рекао је Оман.

Упозорио је да је у Хрватској брига о напуштеним животињама "ионако лоша, па посљедњи случај даје још ружнију слику".

И према Омановим информацијама, такав случај до сада није забиљежен у Хрватској, у којој су прописане казне за мучење или убијање животиња недовољне.

"Кривични закон прописује казне до годину дана затвора, а Закон о заштити животиња предвиђа казне до 15.000 куна, што је за овакав чин убијања већег броја животиња недовољна казна", упозорио је Оман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана