"Загреб да приведе правди одговорне за злочине над Србима"

Срна
"Загреб да приведе правди одговорне за злочине над Србима"

БЕОГРАД - Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица на простору бивше Југославије (Српска координација) затражила је да надлежни органи Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над невиним српским цивилима у Западној Славонији у акцији „Бљесак“.

У саопштењу ове српске координације истиче се да ни послије 25 година нико није одговарао за масовне и организоване злочине над Србима у хрватској акцији „Бљесак“, у којој је 1. маја 1995. године убијено 283 или нестало Срба, већином цивила (57 жена и девет дјеце), а 15.000 их је протјерано.

Из Српске координације захтијевају да, умјесто што више од 20 година хрватски државни врх сваке године славе „Бљесак“, званичници Хрватске осуде злочине који су почињени у овој акцији, да упуте јавно извињење породицама жртава и да извршиоце приведу правди.

У саопштењу се напомиње да без тога и без јасног суочавања са прошлошћу није могуће могуће успоставити иоле нормалне међунационалне односе хрватског и српског народа.

Српска координација са жаљењем констатује да су идеологија и дух усташког поздрава „за дом спремни“ још живи у Хрватској.

„Та идеологија је убила многе цивиле у наведеној акцији, међу којима и двадесет два српска цивила у селу Медари, од којих једанаест жена и троје деце од седам, осам и 11 година“, указује се у саопштењу.

Српска координација још једном истиче да у Хрватској, према евиденцији чланица Српске координације, више од 1.800 лица српске националности још има статус несталих.

„Хрватска до данас одбија да ексхумира позната гробна места у којима се налазе посмртни остаци српских жртава, упркос недавним обећањима, која је породицама жртава својевремено дала бивши председник Хрватске Колинда Грабар Китаровић“, напомиње из Координације.

Свака цивилизована и демократска држава, одавно би, истиче се у саопштењу, већ омогућила породицама да барем достојно сахране своје мртве.

„Истрајавање у томе да мртви Срби не буду ексхумирани неће умањити злочине, нити довести до тога да они буду заборављени, као што ни прослављање акције Бљесак и слављење злочинаца неће довести до аболирања злочина и преко потребног помирења“, наводе из Српске координације.

У нападу хрватских паравојних, војних и полицијских снага на Западну Славонију, подручје под заштитом снага Унпрофора, коју је Хрватска назвала акцијом „Бљесак“ 1. маја 1995. године за само 36 часова убијено је 283 или нестало Срба, већином цивила /57 жена и девет дјеце/, а 15.000 их је протјерано.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана