Вуковар: Поново скинута табла с ћирилицом

Танјуг
Вуковар: Поново скинута табла с ћирилицом

Вуковар - У суботу око 21 сат са зграде државне управе у Вуковару поново је скинута ћирилична табла.

Загребачки “Вечерњи лист” је на свом портал објавио да починиоци овог недјела за сада нису познати.

Послије вишенедјељног натезања, Милановић је у четвртак увече боравио у Вуковару и са противницима ћирилице, окупљеним око Стожера (штаба) бранитеља хрватског Вуковара, на састанку који је трајао готово четири сата договорио да повуче полицију и да уклони барикаде које су обезбјебђивале зграде на којима се налазе двојезични натписи.

Наредни састанак с противницима ћирилице у проширеном саставу био је договорен за 24. октобар у Загребу, а њему би требало да присуствује и предсједник Иво Јосиповић који је, иначе, поздравио повлачење полиције и челичних барикада, као и договор премијера с вуковарским бранитељима. Састанак премијера с противницима ћирилице у Вуковару и њихов договор о повлачењу полиције и барикада поздравили су и представници Срба у Хрватској.

Раније синоћ, проитвници ћирилице који себе називају бранитељима хрватског Вуковара демантовали су медијске наводе да је с премијером договорено да се двојезичне плоче више не уклањају.

Бранитељи поручују да нити могу, нити хоће да чувају, према њиховом мишљењу, противуставно и противзаконито постављене предмете.

“Штаб за одбрану хрватског Вуковара није с владом и њеним предсједником постигао договор да се двојезичне плоче више неће уклањати. То је измишљотина”, саопштио је “Штаб за одбрану хрватског Вуковара”, пренијели су хрватски медији.

Двојезичне плоче на зградама локалне самоуправе постављене су у Вуковаору прије нешто више од мјесец дана уз велике инциденте и сукобе полиције с противницима ћириличних натписа.

Од тада до синоћ ћириличне плоче су више пута скидане и враћане, упркос порукама хрватског државног врха да се Закон о праву мањина мора спроводити.

Срби у Вуковару стекли су право на званицну примјену ћириличног писма након пописа 2011. године који је показао да у том граду Срби чине више од трећине становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана