Вуковар: Подjела на двије Хрватске

Јутарњи лист, Танјуг
Вуковар: Подjела на двије Хрватске

Вуковар - Хрватски државни врх одустао од колоне сјећања у Вуковару, приликом обележавања 22 године од уласка ЈНА у тај град, након што је формирана "незванична" колона.

Званичници су данима најављивали да ће у Вуковару бити формирана једна колона, али је сат прије почетка протокола постало јасно да ће бити подјеле.

Бројнијој, незваничној колони "Штаба за одбрану хрватског Вуковара", током шетње су се прикључили многи из "државне колоне", а државни врх је затим и потпуно одустао од "колоне сјећања".

Нешто прије 10 часова у Вуковар су стигли генерали Анте Готовина, Младен Маркач и Иван Чермак и прикључили се колони коју је организовао "Штаб за одбрану хрватског Вуковара" и они, самим тим, нису дио службеног протокола. У тој колони је и хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон, чији су концерти познати по усташкој иконографији и усташким пјесмама.

Други дио, односно званична колона, формирана је у 10 часова испред вуковарске болнице. У тој колони су били комплетна хрватска влада, предсједник државе, предсједник Сабора, саборски заступници, страни амбасадори и почасне званице, као и представници Српског народног вијећа.

"Неслужбена колона" кренула је из Жупанијске улице, након окупљања у 10 часова, а затим је у једном тренутку пресјекла пут званичној колони и блокирала ју је.

"На овакав начин се може организовати свако ко ово види као утакмицу. Ово за мене није утакмица, нека је играју сами", рекао је хрватски премијер Милановић.

Тада су, како јавља Dnevnik.hr многи грађани прешли у колону "Штаба за одбрану", а државни врх је одустао од колоне и кренуо на полагање вијенаца.

"Инсистирање би значило инаћење у тренутку када нам инаћење не треба и у тренутку када би сви требало да имају осјећај поштовања, а не осјећај инаћења", рекао је Јосиповић.

"Сви су у Вуковару окренули леђа Јосиповићу, Милановићу и Влади", пише хрватски index.hr.

Подјелом колоне на два дијела, "Штаб за одбрану хрватског Вуковара", који је претходних мјесеци протестовао због постављања двојезичних табли у том граду, остварио је своју ранију најаву "да ће се видјети шта је вуковарска, а шта невуковарска Хрватска".

Такву ситуацију предсједник Хрватске Иво Јосиповић није желио да коментарише, већ је само кратко изјавио да је најважније "да су сви данас тамо и да треба да се сете оних који су дали највећу жртву за слободу. Ствар је свакога на који начин ће то обиљежити."

У Вуковару су и представници Српског народног вијећа (СНВ), предвођени предсједником Милорадом Пуповцем. Они ће положити вијенце за све вуковарске жртве, како Хрвате тако и Србе, који су страдали у ратној 1991. години.

У граду је приметно присуство већег броја полицајаца. Према подацима вуковарске полиције, на осигурању колона је ангажовано 250 полицијских службеника, а за осигуравање јавнога реда и мира задужено је и 150 редара, чланова вуковарских бранитељских удружења.

 

Готовина: Хаг и рат су историја

"Ја сам тада, те био на западно-славонском ратишту. Када смо чули за пад Вуковара, било нам је то психолошки јако тешко поднијети. Али уздигли смо се, устројили и успјели. Успјећемо и данас и сутра. Хаг припада историји и домовински рат припада историји. Уређено демократско друштво, економски просперитет, то је оно што нам данас треба. И то можемо постићи само ако будемо сви заједно", рекао је Готовина за ХРТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана