Вучић: Србија не одустаје од европског пута

Танјуг
Вучић: Србија не одустаје од европског пута

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија опредијељена за чланство у ЕУ и да од тога не одустаје, као и да ће Србија постепено да усаглашава своју политику са политиком ЕУ а да ће истоврмено да штити своје националне и државне интересе.

Он је у интервјуу за Радио Слободна Европа подсјетио да Србија са ЕУ има највећу трговинску размјену, између 66 и 67 одсто, али да има и има специфичну ситуацију по питању Косова и Метохије.

Говорећи о томе да ли ће бити могуће да Србија води балансирану политику сарадње са Русијом и Кином, а са друге стране да претендује да буде чланица ЕУ, Вучић каже да многе чланице ЕУ добро сарађују и са Русијом и Кином, а да Србија има готово 1.000 пута мању трговинску размјену са Кином, него само двије земље ЕУ.

“Не знам на који тачно део је неко мислио, сем што постоји наравно она латинска што приличи Јупитеру, или како смо ми то превели јер нам се боље римује - што приличи богу нек'' приличи волу. Неки на то имају право, неки на то немају право и ја то разумем. Неки су велики, неки су мали, али не значи да је то баш увек правично”, рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише да ли је у његовим изјавама током кризе изазване пандемијом било евроскептицизма Вучић каже да је веома срећан када на изузетно пристојан начин извучете све оно што желите да добијете и да је у разговорима са ЕУ важно да они могу да кажу све што мисле, али и да “ми њима можемо да кажемо све што мислим”.

Према његовим ријечима, правило “Да чујемо и другу страну” је једно од основа демократије и разлог због кога се Србија налази на европском путу - да не може да нам буде забрањено да изразимо свој став и своје мишљење.

“Али као што рекох, када то они кажу онда је то логично, нормално и ОК, када то каже неки мали Вучић онда је то недозвољено и ко си ти да имаш право на такав став и такво мишљење. Тако да не мислим да сам рекао било шта страшно. Мислим да су сви видели одређене слабости (ЕУ), брзо су превазиђене, што је добро, што је одлично за ЕУ и ја се данас надам да ће ЕУ брзо изаћи из економске кризе”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао за себе да је прагматичан и рационалан, да има разумевијања да саслуша, чује.

“Дакле, моји ставови су увек веома рационални и у неким тренуцима неки ме оптужују за не само еврофилију већ и за еврофанатизам и ту говорим о људима са десног спектра политичке сцене у Србији и онима који су испред ове зграде протестовали небројено пута, а са друге стране имате оне који ме стално оптужују за евроскептицизам. Ја мислим да је то еврореализам или еврорационализам и да сам ствари постављао увек на пристојан и праведан начин”, рекао је Вучић.

Додао је да као што у Европи постоји евроскептицизам према процесу проширења, тако и код нас мора да се разумије да постоје два разлога зашто није одушевљење на оном нивоу на којем би неко у Европи желио да то види, а то су притисци да се проблем КиМ реши на штету Србије и то што процес проширења предуго траје.

Када се ради о истраживању у којем је исказано да грађани Србије виде Кину као највећег донатора Вучић напомиње да је оно рађено највјероватније током епидемије и истиче да је ЕУ убиједљиво највећи инвеститор и убиједљиво највећи донатор у Србију.

Када се ради о Русији, Вучић истиче да је она током епидемије помогла колико је могла, јер је и сама суочена са кризом, због чега јој је захвалан.

Упитан колико су односи Србије и Русије нарушени афером са руским дипломатом, Вучић каже да не смије да се дозволи да такве ствари уништавају односе између пријатељских држава и да му се чини да је Србија реаговала на озбиљан и одговоран начин у том тренутку.

“Русија је за нас пријатељска земља, трудимо се да тај однос очувамо, трудимо се да разумеју и наш европски пут, а мислим да је и њима јасно колико је тешка позиција Србије и хвала им на том разумевању, као што се заједно са њима боримо за то да не дође до ревизије историјских чињеница из Другог светског рата, што је (важно) за Србију и за српски народ”, рекао је предјседник Србије.

Вучић је објаснио и да је када су Предсједништво Србије окружиле присталице опозиције један представник Русије дошао и предложио да се формира техничка влада с представницима опозиције, што је он одбио, али и да су му касније из званичне руске администрације рекли да то није званични представник иако је ријеч о некоме ко није непознат ни руској, а ни српској јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана