Врх воденог таласа стигао у Хрватску

Срна
Врх воденог таласа стигао у Хрватску

ЗАГРЕБ - Врх воденог таласа Дунава ушао је у Хрватску протекле ноћи, а идућих десетак сати очекује се стагнација водостаја и потом благо опадање, рекао је Томислав Новосел из предузећа "Хрватске воде".

Према његовим ријечима, врх воденог таласа ушао је око два часа и измјерен је највиши водостај од 708 центиметара.

-Сви смо могли одахнути кад је протекле сриједе врх Дунава у Братислави досегао пола метра ниже него што је био 2013. Тада смо знали да и код нас можемо очекивати шездесетак центиметара нижи водостај и то се и остварило - рекао је Новосел.

Он је изразио увјерење да водостај сигурно неће досегнути осам метара и да ће само даље падати.

-Ако је данас 700 центиметара, већ прекосутра вјерујем да ћемо за подручје Батине укидати ванредне мјере одбране од поплаве - додао је Новосел.

Директор Цивилне заштите у Хрватској Дамир Трут рекао је да су у сталном контакту са становништвом и да пружају потребну помоћ.

Викенд насеља Зелени оток и Аљмаш на небрањеном подручју Дунава у дотицају су с водом, а у неке објекте ушло је и мало воде.

Осим ових насеља критична су и нижи дијелови града Илока и приградско насеље Шаренград, преносе хрватски медији.

-Велике количине Дунава изливају се у Копачки рит тако да на подручју низводно, Вуковар, Аљмаш, Илок очекујемо доста ниже водостаје него што смо очекивали прије 10 дана. Могуће да ће само неки изолиовани објекти бити захваћени -, рекао је Новосел.

Он је додао да ће сутра врх воденог таласа Дунава бити на Аљмашу, у петак у Вуковару и у ноћи с петка на суботу у Илоку.

Начелник општине Драж Стипан Шашлин рекао је да је ситуација под контролом, да мјеста за панику нема, а да радници "Хрватских вода" обилазе насип од границе с Мађарском до ушћа Драве.

У Будимпешти су водостаји Дунава у три дана пали за готово два метра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана